Kompanija Sirius
110

Forto pozdravio sankcije SAD-a pa se osvrnuo na to što je na crnoj listi i firma s kojom je potpisao ugovor

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto osvrnuo se na nove američke sankcije te je pozdravio potez Ministarstva finansija SAD-a, a osvrnuo se i na činjenicu da je ministarstvo kojim upravlja nedavno potpisalo ugovor s jednom od sankcionisanih kompanija.
Među ukupno sedam firmi iz BiH koje su jučer dodane na OFAC-ovu listu sankcionisanih našla se i kompanija Sirius 2010 koja je ujedno nosilac Konzorcija koji je na osnovu međunarodnog tendera izabran za provođenje druge faze digitalizacije RTV signala, čija je vrijednost 25,8 miliona KM.

S obzirom na novonastale okolnosti, ministar Forto je Komisiji za praćenje provođenja projekta digitalizacije naložio da se dostavi izjašnjenje Konzorcija o tome da li je u skladu sa potpisanim Ugovorom u stanju realizirati opće i posebne uslove uz tenderske dokumentacije te da sačine cjelovit izvještaj o provođenju projekta.

O detaljima ovog izvještaja, sa mišljenjima relevantnih institucija, bit će informirano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Ugovor sa Konzorcijem kojeg čine Sirius 2010 iz Banje Luke i Odašiljači i veze iz Zagreba, potpisan je u januaru ove godine na osnovu tendera koji je raspisan u mandatu prethodnog Vijeća ministara BiH sredinom 2022. godine i na koji su pristigle samo dvije prijave.

Na prijedlog Komisije za provođenje javne nabavke za digitalni prijenos i emitiranje, u julu prošle godine donesena je Odluka o jedinom kvalificiranom ponuđaču - Konzorciju koji predvodi Sirius 2010.

Nakon što su konačne akte donijeli Ured za razmatranje žalbi BiH i Sud BiH te na osnovu pozitivnog mišljenja Pravobranilaštva BiH, potpisan je ugovor sa Konzorcijem koji predvodi Sirius 2010.

"Prethodni pokušaj provođenja javne nabavke za digitalizaciju RTV signala propao je 2017. godine kada na javni poziv nije zaprimljena nijedna kvalificirana ponuda. Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Ženevskog sporazuma preuzela obavezu da do juna 2015. godine ugasi analogni televizijski signal i trenutno je jedina u Evropi koja nije okončala proces digitalizacije RTV signala", saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.