Posjetio Zetru
1k

Forto: Pozivam građane da ne biraju vakcine, sad je ovo pandemija nevakcinisanih

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović obišli su na Zetri uposlenike iz oblasti obrazovanja, čija je vakcinacija započela, prema novom planu vakcinacije u KS.

Forto je kazao kako je napokon došao veći broj vakcina te kako su najavili da od vikenda počinje vakcinacija bez najave. Dodao je kako su sada dopuštene neke nove prioritetne grupe, kao što su obrazovni radnici.

Kazao je i kako će i dalje insistirati da proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo bude zajednički napor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Opće bolnice i Doma zdravlja.

"U slučaju da zdravstvenog kadra ne bude dovoljno, ići ćemo prema Službi za zapošljavanje, ali proces vakcinacije ne smije da pati. Najvažnije je da ljudi što prije dobiju vakcine. Sva istraživanja pokazuju da je ovo nova pandemija nevakcinisanih, jer pandemija pogađa samo nevakcnisane", izjavio je Forto.

Dodao je da poziva ljude da dođu i prime vakcinu, da ne biraju.

"I tu nema nikakve dileme, to pokazuju nauka i istraživanja iz cijelog svijeta", izjavio je on.

Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja, kaže kako je uvijek zagovarala to da prosvjetni radnici moraju biti u vrhu prioriteta.

"Čim smo dobili dovoljan broj vakcina, to se i desilo. Zadovoljstvo mi je što će se danas moći vakcinisati 1.730 prosvjetnih radnika iz KS", kazala je te dodala da je zaintresovanost velika.