Siguran u promjene
80

Forto uoči sjednice za formiranje Vlade FBiH: Nova koalicija ima većinu u Predstavničkom domu

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnici Trojke su održali konferenciju za medije uoči glasanja u Predstavničkom domu za novu Vladu FBiH. Predsjednik Naše stranke i državni ministar Edin Forto govorio je o odluci Christiana Schmidta te planovima za vlast.

Tužan sam jer očigledno nismo u mogućnosti da sami donesemo odluke i da moramo gledati u visokog predstavnika koji je tu od 1995. Tužno je to da ne možemo sami sjesti i dogovoriti. Pet godina imamo tehničku vladu i pokušaj da ostane još četiri, to je nevjerovatno", rekao je Forto.

Ističe da je cilj Trojke ispunjenje onoga što su obećali pred izbore, a to je da će sistem rada iz Kantona Sarajevo prenijeti na druge nivoe.

"Ono što mi želimo, unatoč našim razlikama, dokazali smo u Sarajevu da se možemo dogovoriti i unaprijediti život građana. To smo dokazali i obećali da ćemo taj model izvesti u ostatak BiH i to je ono što radimo", naveo je.

Poručio je da nova koalicija ima natpolovičan broj ruku u Predstavničkom domu.

"Moramo početi raditi i isporučiti kvalitet koji smo obećali. Nećemo dozvoliti još četiri godine vlade Fadila Novalića. To nema nikakvog smisla", zaključio je.