Razoreno selo
127

Fotografije pokazuju razmjere katastrofe u Donjoj Jablanici: Spasioci i dalje tragaju za nestalima

B. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Katastrofalne poplave koje su pogodile područje Jablanice najteže su pogodile selo Donja Jablanica. Ekipa portala Klix.ba zabilježila je fotografije koji jasno pokazuju razmjere ove katastrofe.

Na fotografijama se vidi velika količina smeća i drugih materijala koje je nanijela vodena bujica, ukazujući na ozbiljnost štete i opasnosti koje prijete stanovnicima.

Spasilački timovi, uz podršku mještana, neumorno otkopavaju ruševine u potrazi za preživjelima. Put od Jablanice prema okolnim mjestima je blokiran, što dodatno otežava pristup i rad spasiocima.

Imam džamije u džematu Donja Jablanica je na sigurnom s porodicom, potvrđeno je za Klix.ba.

Za sada je potvrđena smrt 17 osoba u poplavljenim područjima, dok se i dalje prijavljuje veliki broj nestalih na području Jablanice i Konjica. Među stradalima je i jedna beba, dok se ljekari u Mostaru bore za život majke.

Vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona zatražile su pomoć viših nivoa vlasti, uključujući Oružane snage Bosne i Hercegovine, kako bi se osigurala potrebna podrška u ovoj vanrednoj situaciji. Spasilačke službe se suočavaju sa velikim izazovima, a dodatna pomoć je prijeko potrebna.

Poplave su usljed obilnih kiša pogodile i druge dijelove zemlje, uključujući Kiseljak, Fojnicu i Kreševo, gdje je također zabilježena velika šteta. Situacija u Konjicu, Kreševu i Kiseljaku ostaje dramatična jer su mnoge kuće pod vodom, a građani su primorani napustiti svoje domove u potrazi za sigurnijim mjestom.