300 volontera na terenu
10

Osiguran smještaj za osobe koje su ostale bez domova, uspostavljena putna komunikacija Mostar - Jablanica za spasilačke službe

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Osobe koje su ostale bez domova smještene su u hotelima Jablanica i Maksumić te staračkom domu Jablanica.

Ostali su smješteni kod prijatelja i rodbine u stanovima i kućama, saopćila je Federalna uprava civilne zaštite u Vanrednom izvještaju o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, do 20:00 sati. 

Putna komunikacija Mostar - Jablanica je uspostavljena za vozila spasilačkih službi i za hitne slučajeve. Na terenu je više od 300 volontera koji pomažu stanovništvu.

Iz CZ Jablanica apeliraju da svi koji nude pomoć se najprije obrate u Operativni centar civilne zaštite Jablanica radi daljnje koordinacije.

U toku današnjeg dana pronađena je jedna stradala osoba. U nesreći je potpuno uništeno više desetaka  domaćinstava. Ekipe su i dalje na terenu i nastavljaju traganje za nestalima, te rade na uklanjanju nastale štete.

Na području grada Konjica 20-ak domaćinstava je potpuno uništeno. U toku današnjeg dana pronađena je jedna stradala osoba u Buturović polju. Ekipe su i dalje na terenu i nastavljaju traganje za nestalima te rade na uklanjanju nastale štete.  

Na području Drežnice uspostavljena je putna komunikacija Gornja Drežnica-Donja Drežnica. Sela Perutac i Rogobrdo su putno odsječena. Nema životno ugroženih mještana, navodi se u izvještaju.