Novo zatezanje odnosa
202

Godišnji izvještaj NATO-a "nije sjeo" Dodiku: Prijeti povlačenjem RS-a iz Programa reformi

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je danas zaprijetio, ovaj put povlačenjem entiteta RS iz Programa reformi, kojim se regulišu odnosi između naše zemlje i NATO saveza.

Razlog za novu prijetnju predsjednika RS-a je godišnji izvještaj NATO-a. Dodik je poručio da "u BiH nema jedinstvene političke težnje ka pridruživanju Savezu".

"U najnovijem godišnjem izvještaju NATO-a krajnje tendenciozno i nedobronamjerno ignorišu stavovi Republike Srpske, bez čije saglasnosti nema ni članstva u Savezu, i ne poštuje stav RS-a o neutralnosti u sukobima bilo kakve vrste", kazao je Dodik.

Dodik tvrdi da BiH nije u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u, jer nije nikada dostavila nikakav godišnji nacionalni program (ANP), već Program reformi koji, kako kaže, "ne prejudicira članstvo u Savezu, nego isključivo saradnju i nema jedinstvene političke težnje u BiH ka pridruživanju Savezu".

“Ovakvo ponašanje Saveza može da vodi ka preispitivanju učešća Republike Srpske u reformskim procesima definisanim Programom reformi i povlačenjem istog”, naveo je Dodik

Dodik je ustvrdio da se u najnovijem godišnjem izvještaju NATO-a, pored realnog isticanja saradnje NATO saveza sa BiH u okviru Programa reformi i dalje iznose "stavovi koji odražavaju poglede suprotno Programu reformi", te da "autori izvještaja čiji je potpisnik generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg, ističu da je BiH jedina zemlja koja učestvuje u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u i da BiH teži pridruživanju Alijansi".

"Iznošenjem ovakvih stavova koji predstavljaju jednostrani pogled Saveza i izražavaju težnje političkog Sarajeva i Federacije BiH, ignorišu historijske činjenice bombardovanja srpskog naroda i svrstavanja na jednu stranu u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, a protiv Srba, pokazuju da Savez nastavlja sa svojom jednostranom politikom i prezentuje samo njima odgovarajuće ocjene i koristi termine koji jasno ne određuju njihovu poziciju", naveo je Dodik.

Inače, u Programu reformi stoji da "polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija, Bosna i Hercegovina je kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO-om".

Ministarstva, agencije i personal sa svih nivoa vlasti ima ulogu u obavezama sadržanim u ovom dokumentu. Već godinama se koordinacija relevantnih ministarstava i agencija na državnom nivou vrši preko Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine.

Ovaj pristup će se nastaviti kako bi se osigurao kontinuitet i koordinacija aktera čiji rad igra vitalnu ulogu u reformama koje se provode i koje su navedene u ovom dokumentu. Ovaj dokument podnosi se bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu.