Na Trgu branilaca
321

Goraždani stajali za ubijene Srebreničane, učeno i sa munara džamija

E. A.
Sa munara džamija na području goraždanskog muftijstva danas je učena salla, kojom se u skladu sa islamskom tradicijom oglašava nečija smrt.

U isto vrijeme kroz aktivnost "Stani za čovječanstvo" građani su stali na mjestu gdje u se zatekli, a na pet minuta obustavljen je i saobraćaj na Trgu branilaca grada.Na ovaj način u Goraždu je simbolično odata počast žrtvama genocida u Srebrenici.

"Godinama Muftijstvo goraždansko i Mreža mladih organizuju niz aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Dio toga je ova aktivnost 'Stani za čovječanstvo" tokom koje se obustavlja saobraćaj, a naši sugrađani dok se uči salla, zastanu i odaju počast svim žrtvama genocida u Srebrenici. Ovim simboličnom gestom nastojimo iskazati suosjećanje sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici, s namjerom da pamtimo te uz želju da se takvo zlo nikada I nikome ne ponovi", kaže Amela Mujagić, koordinatorica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.

U džamijama na području muftijstva bit će proučen jasin za šehide u Srebrenici, a aktivnosti se nastavljaju i dan nakon dženaze u Potočarima.

U organizaciji Mreže mladih na Mostu "Alija Izetbegović" u Goraždu i "Omladinskom mostu" u Ustikolini 12. jula bit će održan tradicionalni performans "Nema te na kahvi".