Dan nezavisnosti
158

Goražde danima u znaku velikog državnog praznika: Bosna se odbranila na Drini

E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Goražde je danima u znaku velikog državnog praznika, a obilježava se brojnim svečanostima organiziranim na području cijelog kantona.

Počelo je polaganjem cvijeća na spomen obilježja i mezarja palim braniteljima, najzaslužnijim za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Gradski i kantonalni zvaničnici te brojni građani obišli su spomen obilježja palim braniocima, te šehidsko mezarje i partizansko spomen obilježje u Kolijekama.

Cvijeće je položeno i na spomen obilježje poginulim pripadnicima policije i poginuloj djeci Goražda kao i u općinama Foča i Pale u FBiH.

Na svečanoj akademiji u Velikoj sali Centra za kulturu čestitke povodom Dana nezavisnosti građanima je uputio Edin Ćulov, premijer BPK Goražde, podsjećajući na činjenice koje su vezane za 1.mart, Dan nezavisnosti.

"Bosna je iz rata izašla iskasapljena i porušena, ali živa i ponosna, hrabro i dostojanstveno smo se suprostavili brutalnom zlu, čuvajući dušu i obraz, ali iskazujući snagu i odvažnost. Posjedujemo nepokolobljevi duh koji nije uništen i to je bila naša snaga da ostanemo na Drini, da sačuvamo Bosnu i pobijedimo sile mržnje. Dočekali smo da zemlja zasja čistim sjajem i da bosanski čovjek može slobodno hodati ovom nepokorenom zemljom. Politička nestabilnost stvara ambijent u kojem mladi odlaze, naš cij je sistem u kojem će željeti da ostanu, moramo se strpljivo boriti jer nemamo i ne želimo drugu zemlju", poručio je između ostalog Ćulov.

Muradif Kanlić, predsjedavajući Skupštine BPK Goražde podsjetio je, između ostalog, na činjenicu da su Drina i Goražde bili strateški cilj izvršilaca agresije.

"Patnja kroz koju smo prošli, ali i otpor i snaga koju smo pružili u tim prvim godinama naše obnovljene nezavisnosti, zauvijek će ostati u sjećanju, kako nas ovdje, tako i ostatka svijeta. Bosna, a i mi na Drini smo opstali i uprkos svemu se razvijamo se. Istina je da brzina kojom se promjene nabolje dešavaju nije zadovoljavajuća, istina je da nismo položili mnoge ispite prema boračkoj populaciji i populaciji koja je izgubila svoje najmilije u odbrani nezavisnosti, ali svi mi kojima je stalo do budućnosti nas i naše djece moramo strpljivo i uporno nastaviti raditi, dogovarati se i vjerovati u uspjeh. Niko to drugi za nas neće uraditi. To nije samo naša patriotska obaveza, već i historijska šansa. Generacije građana Bosne i Hercegovine, ali i našeg kantona su trpile priželjkujući slobodnu, stabilnu i sigurnu zemlju i mi treba da učinimo sve da to i realizujemo. Prosperitetniji kanton, ali i ulazak u NATO i Europsku uniju bit će najbolja potvrda da su to svi politički akteri i ostvarili. Zato sa Drine pozivamo političke aktere na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji, i one koji danas slave, i one koji ne, da se izbavimo iz okova iracionalnosti, iz kontinuiranog i sputavajućeg nepoverenja. Volimo svoju zemlju, osigurajmo našoj djeci bolju budućnost", poručio je Kanlić.

Dan nezavisnosti BIH obilježen je i u općini Foča (RS) u kompleksu Aladže.