Pratite na Klix.ba
28

Gošće "Besjeda o obrazovanju" su Mirjana Utvić i Sanja Milić iz "Škograda": Kako javni prostor prilagoditi djeci

B. R.
Mirjana Utvić i Sanja Milić iz "Škograda" gošće su novog izdanja podcasta "Besjede o obrazovanju".

Govore o javnom prostoru, školskim dvorištima, mjestima za igru, učešću djece u kreiranju prostora za igru i učenje, naselju Ledine u Beogradu i dugogodišnjoj Ljetnoj školi za djecu koja nemaju priliku ljetovati na moru ili nekoj drugoj destinaciji, noćnim akcijama, kredama u boji koje samo osvanu okačene u ulici (djeca znaju kako ih iskoristiti).

Pedagoški osmišljena, teoretski potkovana, posvećena, empatična i potpuna ljudska aktivnost u rubnom beogradskom naselju samo je jedan od regionalnih primjera sličnih aktivnosti, kojima se osmišljava vanjski prostor kao mjesto za učenje kroz igru. Krajnja kreacija samo je rezultat razgovora s djecom i različitih ciljanih radionica.

Cilj je da se kreira prostor u kojem se djeca zadržavaju, rado borave, održavaju i svojataju. Nažalost, usprkos svemu, neki odrasli funkcioneri misle da je mnogo bolje betonirati prostor ili napraviti tipski parkić za djecu s istim mobilijarom.

Gošće podcasta "Besjede o obrazovanju" posvećene su svojim aktivnostima u maloj zajednici i mnogo učimo o tome kako bi zapravo trebalo planirati izgradnju dječijih javnih prostora.