Reakcija
0

Grad Zenica: Javnosti su plasirane netačne informacije o sredstvima za obnovu Topčić Polja

Piše: E. M.
Topčić Polje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Topčić Polje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić s premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem i drugima obišao poplavljena područja gdje su realizirani projekti obnove u iznosu višem od 3 miliona KM, Gradska uprava Zenice izdala je saopćenje za javnost u kojem navodi da su javnosti plasirane netačne informacije o finansijerima i donatorima.

U saopćenju za javnost Gradska uprava Zenice je istakla kako je u periodu od jula 2015. do decembra 2017. godine realizovan projekt hitnog oporavka od poplava (FERP) koji je obuhvatao sanaciju infrastrukture kroz dvije faze. Prva faza je obuhvatala projekte sanacije lokalnog puta Nemila-Orahovica, Orahovica-Mala Rijeka i regulaciju korita Male Rijeke, kao i sanaciju puta u Gornjim Vukotićima. U prvu fazu je utrošeno 1.708.871 KM. Druga faza podrazumijevala je sanaciju lokalnog puta od Topčić Polja za Starinu i Bistricu sa sanacijom potpornih zidova i sanaciju lokalnog puta za Koliće sa sanacijom potpornih zidova za šta je utrošeno 1.648.402 KM.

"Sredstva je osigurala Svjetska banka, a projekt je implementiran preko PIU jedinice šumarstva i poljoprivrede u sklopu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Grad Zenica je partner koji je aktivno učestvovao u svim procedurama za realizaciju projekata. Gradska uprava je pripremila projektne prijedloge, provela sve propisane procedure, pripremila svu potrebnu tehničku dokumentaciju, izdala sve dozvole i saglasnosti, učestvovala u svim tenderskim procedurama za izbor korisnika, provela kompletan tehnički nadzor tokom realizacije projekta", stoji u saopćenju Gradske uprave Zenica.

Dodali su da je grant sredstva u iznosu od 500.000 eura osigurala Vlada Republike Slovenije, a projekt je implementiran preko Centra za međunarodnu saradnju i razvoj - CMSR.

“Obaveza vlasti BiH je da sufinansiraju projekt u jednakom iznosu od 500.000 eura. Sredstva za sufinansiranje su osigurana po osnovu vodnih naknada koje pripadaju Gradu Zenici u iznosu od 400.000 KM, a preostali dio je osigurala Gradska uprava. Grad Zenica je partner koji je aktivno učestvovao u pripremi tehničke dokumentacije, izdavanju potrebnih dozvola i saglasnosti, nakon provedenih procedura angažovao izvođače za realizaciju dijela koji sufinansira, osigurao kompletan tehnički nadzor tokom realizacije dijela koji sufinansira i radovi se privode kraju", dodaje se u saopćenju.

Na kraju su istakli da na ovaj način žele upoznati građane Zenice o činjenici o projektima koji su realizovani ili se još uvijek realizuju, finansijerima i donatorima za realizaciju ovih projekata, kao i tačnim iznosima koji su utrošeni prilikom realizacije ovih projekata.

"Želimo uputiti izvinjenje finansijerima i donatorima zbog netačno iznesenih navoda o projektima koji su realizovani, o uloženim sredstvima, o finansijerima i donatorima koji su osigurali sredstva", stoji na kraju saopćenja.