Poziv na imunizaciju
620

Građani Goražda veoma često odbijaju vakcinaciju AstraZenecom

E. A.
Medina Bičo (Foto: Klix.ba)
Medina Bičo (Foto: Klix.ba)
U Goraždu je pogoršana epidemiološka situacija - trenutno je pet osoba zaraženo infekcijom Covid-19, dok je 16 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Prema riječima dr. Medine Bičo, direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK trenutno incidenca iznosi 17 što je značajan porast u odnosu na prošlu sedmicu.

"Sve zaražene osobe se liječe u kućnim uslovima i na sreću još uvijek nemamo onih koje bi trebale da se hospitaliziraju. Ipak, imamo razloga za zabrinutost obzirom da nismo dostigli zadovoljavajuću stopu vakcinisanosti odnosno nemamo kolektivni imunitet", kaže dr.Bičo.

U Zavodu nisu zadovoljni dinamikom vakcinacije, a prema informacijama sa terena, medicinsko osoblje je znalo obaviti i po 100 poziva od kojih bi jedva deset osoba pristalo da se vakciniše vakcinom AstraZeneca.

"Tri sedmice imamo na raspolaganju AstraZeneca vakcine koje još nisu iskorištene. Imali smo i Dan otvorenih vrata u svim porodičnim ambulantama i u Zavodu, kontaktirali smo tržne centre i druge radne kolektive i imali smo slab odziv za ovu vakcinu. Jutros smo dobili nove količine, 500 doza Sinofarma za prvu dozu i 180 za drugu dozu i veća je zainteresiranost. Jako je bitno da se vakcinišemo na vrijeme obzirom na porast broja zaraženih, jer vakcine sprečavaju teži oblik bolesti i smrtnost", kaže dr. Bičo.

Dosad je prvom dozom na području ovog kantona vakcinisano 4.217 osoba, dok je drugu dozu primilo 2 .273 što iznosi oko 19 posto od ukupnog broja stanovnika, ne računajući osobe koje su se vakcinisale van Bosansko-podrinjskog kantona.

Iz Zavoda su još jednom pozvali sve osobe starije od 18 godina da se što prije jave u svoju porodičnu ambulantu kako bi se vakcinisali.

Trenutno je na raspolaganju Sinofarm i AstraZeneca. Za narednu sedmicu najavljena je isporuka još 800 doza Sinofarma te 45 doza Pfizera za revakcinaciju i jedan broj za prvu dozu.