Stari problem
14

Građani ne mogu do rodnog lista u nekoliko sarajevskih općina, dok FMUP tvrdi da su isporučili materijal

I. Sa.
Građani nekoliko sarajevskih općina već mjesecima ne mogu izvaditi rodni list, a prema svemu sudeći, ne vidi se skoro rješenje ovog problema.

Portalu Klix.ba su se javili građani iz općina Stari Grad i Novo Sarajevo koji ne mogu izvaditi rodni list te se šalju na šaltere u Općinu Centar.

Tu dolazi do novog problema jer znaju čekati satima kako bi stigli izvaditi ovaj dokument koji je neophodan za brojne procedure, kako u privatne tako i poslovne svrhe.

Novo Sarajevo: Povećan broj zahtjeva

Općina Novo Sarajevo trenutno nema izvoda iz matične knjige rođenih i uvjerenja o državljanstvu, potvrđeno je za Klix.ba iz ove institucije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Razlog tome je što općina izdaje ove obrasce svim građanima iz zemlje i inostranstva te pravnim licima koja se obrate općini.

"U proteklim mjesecima smo imali neočekivano povećan priliv za izdavanjem ovih dokumenata jer u drugim općinama nije bilo dovoljno obrazaca zbog čega je došlo do nestašice ovih obrazaca i kod nas. Osim toga, Općina Novo Sarajevo je jedna od dvije gradske općine koja radi do 18 sati što olakšava građanima preuzimanje ovih dokumenata u našoj općini u odnosu na druge", navodi se u odgovoru.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Nabavku svih obrazaca iz svih matičnih knjiga vrši Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova. Sredstva za nabavku obrazaca se planiraju u budžetu, a cijenu utvrđuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

"S obzirom na sve navedene činjenice, mi ne možemo planirati tačno neophodnu količinu obrazaca jer ne znamo nikada kolika će biti potražnja za njima. Svakako da je neophodno stalno unapređivati način planiranja nabavke obrazaca što i činimo u saradnji sa Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova, sa kojim i dalje traje postupak za nabavku obrazaca", zaključili su.

FUP: Isporuka izvršena u dva navrata

Iz Federalnog ministarstvo unutrašnjih poslova su odgovorili da su pokrenuli postupak nabavke obrazaca matičnih knjiga, obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu za 2024. godinu putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

S obzirom da se radi o višefaznom postupku nabavke Ugovor o nabavci - isporuci obrazaca matičnih knjiga, obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu za potrebe općina i gradova u Fedraciji BiH između FUP-a - Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i Javnog preduzeća Novinsko-izdavačka organizacija "Službeni list BiH" je zaključen 20. maja.

Shodno članu dva ovog ugovora, isporuka je izvršena 20. juna i 1. augusta.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je sa svim općinama i gradovima u FiH i Brčko distriktom BiH zaključilo pojedinačne ugovore o isporuci obrazaca matičnih knjiga, obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu za 2024. godinu.

Na osnovu zaključenih ugovora i dostavljenih zahtjeva od općina i gradova sa iskazanim potrebama obrazaca za sačinjavanje predračuna, općine i gradovi mogu jednokratno ili sukcesivno od strane ovog ministarstva preuzimati obrasce koje su iskazali u svojim potrebama za 2024. godinu, a većina općina i gradova je već preuzela svoje obrasce, navodi se u odgovoru.