Otkazan sastanak
232

Građani se ponovo okupili ispred OHR-a: Zašto Schmidt ne želi razgovarati s nama?

L. K.
Hasna Ljubović (Foto: T. S./Klix.ba)
Hasna Ljubović (Foto: T. S./Klix.ba)
Inicijativa Buđenje građana danas je održala konferenciju za medije ispred OHR-a u Sarajevu te su ovom prilikom rekli kako je danas trebao biti održan sastanak s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, ali kako je on otkazan zbog epidemioloških mjera.

U terminu održavanja konferencije za medije u zgradi OHR-a trebao je biti održan sastanak s visokim predstavnikom, rečeno je u početku današnjeg obraćanja medijima.

"Međutim, dobili smo mail da isti neće biti održan zbog pogoršanja epidemiološke situacije u BiH. Na tom sastanku smo željeli predstaviti svih osam zahtjeva. Predložili su nam da održimo sastanak preko videopoziva, za koji smo proveli anketu i građani su rekli da takvo nešto ne dolazi u obzir", rekla je Hasna Ljubović.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Zatim dodaje kako su nakon toga predložili da sastanak bude održan prema epidemiološkim mjerama, odnosno da kako zakon dopušta maksimalno 30 osoba prisustvuje sastanku u velikoj sali u zgradi OHR-a. Govori i kako je predloženo da svih 30 prisutnih na ulazu u salu pokaže VPT potvrdu, no uprkos svim prijedlozima ističu kako do danas nisu dobili odgovor iz OHR-a.

Građani su prilikom današnjeg pressa podsjetili kako je Schmidt jučer gostovao u programu FACE televizije te je tom prilikom napravio niz grešaka govoreći o BiH, zbog čega duguje izvinjenje svim građanima.

"Mi smatramo da se visoki predstavnik treba izviniti građanima s obzirom na to da je iznio stvari koje nisu tačne. On je na takvoj funkciji i trebao bi poznavati historiju države u koju je došao", rekla je Naida Mehanović.

Naida Mehanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Naida Mehanović (Foto: T. S./Klix.ba)

Mehanović dodaje kako su nedugo nakon što im je iz OHR-a skrenuta pažnja da ne mogu održati sastanak uživo zbog epidemioloških mjera - dobili poziv britanskog ambasadora Matthewa Fielda, koji se s njima želi sastati uživo.

"To samo dokazuje da ne postoji nikakva opstrukcija u tom smislu, jer svakako nismo željeli povesti više od 30 do 50 ljudi na taj sastanak, što nije u suprotnosti s epidemiološkim pravilima", kaže Mehanović dodajući kako je funkcija visokog predstavnika da riješi problematiku zbog koje su se građani danas okupili ispred OHR-a.

Mujo Aganović (Foto: T. S./Klix.ba)
Mujo Aganović (Foto: T. S./Klix.ba)

Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara Federacije BiH, podsjetio je da se visoki predstavnik prošle sedmice obratio građanima tražeći partnere i podršku.

"Mi podsjećamo visokog predstavnika i sve druge međunarodne predstavnike da su građani nosioci suvereniteta BiH. Građani ne dolaze visokom predstavniku na noge, nego da pružaju partnersku ruku, ruku podrške, a danas evo vidite. Ne bi bilo nelogično da preko zoom aplikacije imamo sastanak s visokim predstavnikom, ukoliko je praksa visokog predstavnika i sa svima drugima, ali vidimo da je to slučaj kada samo građani traže sastanak“, rekao je Agović.