Sarajevo
24

Građani u Nahorevskoj ulici zabrinuti zbog radova i mogućeg klizišta, vlasnik tvrdi da nema problema

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Građani koji žive u dijelu sarajevske ulice Nahorevska/ Svetozara Ćorovića strahuju da bi moglo doći do klizišta i odrona zbog radova koji se trenutno odvijaju na vrhu brda.

Redakcija Klix.ba portala je posjetila ovo naselje, u čijoj blizini se nalazi i ulica Nahorevska 125 koja je obilježena kao potencijalno klizište. Međutim, ni taj dio nije saniran te se mještani boje za 30-ak porodica koje žive u blizini ukoliko se ova gradnja nastavi.

"Ako krene - neće biti dobro nikome", rekla je jedna od mještanki ovog naselja koja napominje da tu ima dosta i praznih zemljišta jer se kuće tek trebaju graditi.

Njen komšija smatra da su u velikoj opasnosti, posebno nakon što su vidjeli šta se desilo tokom poplava u Jablanici.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Nama je van pameti da ruše šumu koja je označena kao da drži cijelu tu padinu, da se ne smije dirati jer je mnogo kuća ispod te uzvišice. Navodno su rekli da imaju papire i seizimološko mjerenje tla, ali mi ne vjerujemo u to. Živimo ovdje 15 godina i sve je to jako čudno. Meni je geodeta rekao da ne bi trebali ovdje imati problema dok se grade male kuće, a upravo to se dešava - gradnja na tom dijelu brda", rekao je on.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Na naše pitanje o tome da li postoje dozvole, odgovara da ih je "nemoguće dobiti ako se ide legalno".

Prema njegovim riječima, dio ulice u blizini se vodi kao potencijalno klizište.

"Navodno je odvojen novac za sanaciju, pa kako je moguće da se krči ova šuma?", pita naš sagovorik.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Razgovarali smo s još jednim od komšija koji smatra da je neadekvatno obezbijeđen građevinski dio također jedan od problema.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Imate oboreno drveće, kamenje, oborinske vode. Kanalizacija je sprovedena iz nekih kuća u dio iznad ovog zemljišta, ko zna ko se tu kopčao. Dugo godina je ta zemlja stajala, nije bila imovinsko-pravno sređena. Bojimo se odrona, drveće koje je u zraku je dovoljno da i laik može dati ovakvu pretpostavku. Možda imaju papirologiju, ali pristup mehanizaciji i ovom terenu te obezbjeđivanje terena nije ispravno. Ova mahala je relativno nova jer su kuće napravljene 15 godina unazad tako da mi imamo iskustva. Ovo je uzbrdica, a nema nijedne kaskade", napomenuo je on.

"Ne rušimo šumu"

Kada smo obišli teren i uvjerili se u radove, zatekli smo bagere i nekoliko oborenih stabala. Nekoliko radnika je bilo na terenu, a uskoro se pojavio i vlasnik ove parcele koji je uvjeren da problema neće biti te da nema potrebe da se iko boji.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Dobili smo dokumente o kakvoći tla, o tome da je tlo dosta tvrdo. U biti, samo se zemlja ravna, nema potpornih zidova, ostavljamo sve kako jeste. Par uvala će se poravnati. Ne rušimo šumu, nije to uslovno za neki objekat, možda ćemo na vrhu napraviti sebi nešto", naveo je on.

Kaže da je već razgovarao s nekim komšijama te da, ako ima problema, riješit će.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Nema kopanja gore već kako je bilo prirodno stanište, pravi se krivina da se može doći sa autom. Ne želim praviti ništa... betona nema, to ne dolazi u obzir", dodao je on.

Poslali smo upit i Općini Centar te nadležnoj inspekciji te ćemo njihove odgovore nakandno objaviti.