Predio Drežnica
42

Gradska uprava Mostara zbog poplava proglasila stanje prirodne nesreće u dijelu grada

N. Ž.
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gradska uprava Grada Mostara proglasila je stanje prirodne i druge nesreće na području Drežnice, saopćio je ured gradonačelnika ovog grada Marija Kordića.

Kako su istakli u obrazloženju, ova odluka donesena je zbog poplava i klizišta koja su, između ostalog, pogodila i ovaj dio Bosne i Hercegovine.

"Štab civilne zaštite Grada Mostara održao je vanrednu sjednicu dana 4. oktobra na kojoj je razmatrao informaciju Službe civilne zaštite i vatrogastva sa stanjem na terenu Drežnice uslijed postojećih hidrometeroloških prilika odnosno obilnih padavina u proteklih 24 sata. Obzirom na predočene informacije Štab civilne zaštite je ocijenio i konstatovao da su se stekli uslovi za proglašenje stanja prirodne nesreće-poplava na području Drežnice i predložio gradonačelniku da donese Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane poplavama", saopćeno je iz Gradske uprave Grada Mostara.

Također je rečeno da će sve troškove koji nastanu pokriti iz Budžeta Grada Mostara, planiranih za zaštitu i spašavanje, nedostajuća sredstva iz budžetskih rezervi i drugih finansijskih izvora.

Podsjetimo, katastrofalne poplave danas su pogodile nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine. Prema dosad potvrđenim informacijama, život je izgubilo najmanje 19 osoba.

Najviše su pogođene općine Kiseljak, Fojnica, Jablanica, Konjic i Kreševo.