Poznato i gdje
3

Gradsko vijeće donijelo odluku: Sarajevo dobija spomen-obilježje civilnim žrtvama opsade Sarajeva

V. K.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na danas održanoj 44. sjednici kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, usvojilo je niz odluka, od kojih se određene odnose i na podizanje spomen-obilježja.

Nakon provedene javne rasprave, Gradsko vijeće je na današnjoj sjednici usvojilo Odluku o podizanju Spomen-obilježja civilnim žrtvama zločina opsade Sarajeva 1992.-1996., u ulici Hamze Hume na Skenderiji.

Ovo jedinstveno spomen-obilježje simbolizirat će trajnu posvećenost očuvanju istine o teškim godinama opsade Sarajeva te će imati i historijsko- edukativni i duboko emotivan značaj. Sastavni dio Odluke je i idejno rješenje spomenika.

Rad autora Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić izabran je kao najbolje idejno rješenje budućeg spomenika, koji svoj koncept crpe iz poznatog simbola "Sarajevska ruža".

Gradski vijećnici, između ostalog, nisu usvojili Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Pravobranilaštva Grada Sarajevo.

Usvojena je Odluka o dopuni Odluke o obnovi fasada u obuhvatu historijskog urbanog krajolika. Tako se u Odluku uvrštava i obnova "Despića kuće" koja je proglašena za nacionalni spomenik i koja je u funkciji depadansa muzeja.

Usvojena je i Odluka o stavljanju van snage Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Centar – Novo Sarajevo". Naime, na osnovu Zaključka Skupštine Kantona Sarajevo iz 2020. godine kojim su bili zaduženi nosioci pripreme i izrade planske dokumentacije (Grad, općine i Zavod za planiranje razvoja KS), da prilikom donošenja nove, odnosno izmjena i dopuna važeće planske dokumentacije, kao i planova čija je izrada u toku, provode zaključke i preporuke sadržane u "Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada", Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na sjednici održanoj 24.02.2021. godine donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Centar Novo - Sarajevo".

Obzirom da je Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo u februaru 2024. godine stavljen van snage, usvojena je naprijed navedena Odluka Gradskog vijeća Grada Sarajeva, te je ponovo na snazi odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna plana iz 2015. godine.

Na današnjoj sjednici, gradski vijećnici su razmotrili i usvojili Izvještaj o primjeni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva.

Razmotreni su i zaključkom upućeni u javnu raspravu i Nacrt Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2025. godinu, Nacrt Budžeta Grada Sarajeva za 2025. godinu, kao i Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Sarajeva za 2025. godinu.

U javnu raspravu su upućeni i Nacrt Programa međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2025. godinu te Nacrt Programa podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Grad Sarajevo kojima je Grad Sarajevo investitor za 2025. godinu. Primljena je k znanju Informacija o saradnji i odnosima organa Grada Sarajeva sa vjerskim zajednicama i crkvama.

Na kraju sjednice upućeno je više vijećničkih pitanja i inicijativa. Usvojena je inicijativa koju je podnio predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, u funkciji gradskog vijećnika, da Grad Sarajevo planira sredstva u iznosu od 200.000,00 KM u Budžetu Grada Sarajeva za 2025. godinu kako bi se sufinansiralo asfaltiranje puta od sela Sjedaće (Osojnica) do Klotjevca – sela u južnom dijelu općine Srebrenice, udaljenog od Srebrenice oko 30 kilometara.

U obrazloženju je, između ostalog, naveo "Traženje mogućnosti za davanje podrške povratnicima i ulaganje u razvoj u srebreničkom kraju, kontinuirana je obaveza svih subjekata, a Grad Sarajevo kao glavni grad ima posebnu odgovornost na tom putu. Svaka donirana pomoć povratnicima u postojećim uslovima izuzetno je vrijedna i važna, ali ulaganje u infrastrukturu je ulaganje u budućnost, a bez uslovnog pristupnog puta su i svakodnevnica i svaka aktivnost usmjerena ka boljem sutra, bitno otežani".

Gradsko vijeće je usvojilo i inicijativu koju su podnijeli predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, u funkciji gradskog vijećnika, i gradski vijećnik Vedad Deljković da se u budžetu Grada Sarajeva, počev od 2025. godine, u skladu sa mogućnostima, planiranju sredstava za finansiranje selekcija sarajevskih klubova u ekipnim sportovima koji nastupaju u najvišem rangu ligaških takmičenja u Bosni Hercegovini.