Sarajevsko preduzeće
94

GRAS predložio smanjenje broja radnika, u maju bi trebala početi obnova tramvajske pruge

B. R.
Uprava GRAS-a predložila smanjenje 120 radnih mjesta (Foto: I. Š./Klix.ba)
Uprava GRAS-a predložila smanjenje 120 radnih mjesta (Foto: I. Š./Klix.ba)
Novi v. d. direktora sarajevskog preduzeća GRAS Senad Mujagić najavio je smanjenje broja radnika u ovoj firmi. Prema njemu dostupnim informacijama, rekonstrukcija tramvajske pruge bi trebala početi u maju ili junu.

Mujagić je u izjavi za naš portal potvrdio da je Vladi Kantona Sarajevo već predloženo da broj radnika bude manji za više od stotinu.

"U skladu sa sporazumom između GRAS-a i kantonalne vlade mi smo se obavezali da smanjimo broj radnika. Već je jedan prijedlog sistematizacije bio upućen, ali je vraćen na doradu. Kao novi v. d. direktora dao sam prijedlog za 120 uposlenika kojima bi se trebao dokupiti staž. Imena tih ljudi su upućena prema Ministarstvu saobraćaja KS", ukazao je.

Kako je rekao, ovo je prvi val smanjenja broja radnika, a onda će se doraditi reorganizacija preduzeća, tj. sistematizacija radnih mjesta. Mujagić je napomenuo da je cilj da imaju optimalan broj radnika.

Višak radnika u administraciji

Pitali smo ga da li je tačno da je najveći višak broja uposlenih u administraciji.

"Dešavale su se stalne promjene vlasti i uprava, a koje su nekontrolisano upošljavale. S druge strane, radnici u izvršnim poslovima kao što su vozači i kontrolori su izloženi nepovoljnim uslovima rada. Zbog toga im je narušeno zdravlje, a neki su i invalidi rada. Takve ljude nismo mogli poslati na ulicu - nemaju uslove za penzionisanje, a morali smo ih nekako zbrinuti. Tako da su radili administrativne poslove da bi bili zbrinuti. To se dešava posljednjih 20 godina i zato imamo višak u administraciji", kazao je Mujagić.

Istakao je da trenutno u GRAS-u postoje 194 radnika invalida druge kategorije, a za koje je naložena promjena radnog mjesta.

Podsjetio je da je na rad preuzeća utjecala i pandemija koronavirusa tokom koje se smanjio broj korisnika usluga ovog preduzeća. Ali, tvrdi da su prije pandemije imali hroničan nedostatak vozača.

"U maju ili junu bi trebala početi rekonstrukcija tramvajske pruge"

Naglasio je da kantonalna vlada planira 200 miliona KM za poboljšanje javnog prijevoza - nabavku novih trolejbusa i tramvaja, produženje trolejbuskog saobraćaja do Vogošće i rekonstrukciju tramvajske pruge od Marijin Dvora do Ilidže.

Mujagić očekuje da će rekonstrukcija pruge početi u maju ove godine.

"Sve pripreme su u završnoj fazi i prema informacijama koje imam, sredinom maja ili početkom juna bi trebala početi rekonstrukcija pruge", izjavio je.

Saglasan je da će to biti veliki izazov za GRAS i da će do tada nastojati da budu što spremniji za ovaj veliki projekt, da se građanima osigura što bolja alternativa za tramvajski prijevoz.