Sarajevo
14

Grupa građana održala proteste ispred Parlamenta FBiH: "Nikšiću šume su naše, ti si podstanar"

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Grupa građana okupljenih oko Udruženja ReSTART održala je danas mirni protest ispred zgrade Parlamenta FBiH, a sve povodom najava o raspodjeli državne imovine.

Građani su na proteste iznijeli i niz transparenata na kojima je između ostalog pisalo "Državna imovina = država", "Premijeru Nikšiću šume su naše ti si podstana" i brojni drugi.

Uoči protesta, predsjednik udruženja ReSTART BiH Suad Đozić iznio je niz kritika na rad premijera FBiH Nermina Nikšića.

"Da ne bi bilo očigledno, ono što sve vrijeme upozoravamo, a to je da će se udovoljiti Dodikovim zahtjevima za uknjižavanje državne imovine, stvari su se krenule rješavati obrnuto. Prvo u većem entitetu. Naime Nermin Nikšić ovih dana donosi odluku da može izvršiti promjenu namjene šumskog zemljišta u Federaciji BiH i to bez saglasnosti državnog pravobranilaštva. Pri tome se svjesno ignorišečinjenica da ne može izvršna vlast o ovome odlučivati umjesto zakonodavne", rekao je Đozić.

Također, poručio je kako entitetska vlast ne može odlučivati o državnim pitanjima.

"Pogotovo ne može entitska vlast odlučivati o onom što je u isključivoj nadležnosti državnog Parlamenta. Podstanar se ne pita, nego vlasnik imovine. Time Nermin Nikšić djeluje protuustavno i na taj način pravi presedan", zaključio je Đozić.