Mogući i protesti
144

Grupa mladih žestoko kritikovala Uka zbog subvencija: Obmanuti smo, puna su vam usta obećanja

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Neformalna grupa mladih koji su se našli na konačnoj listi kandidata za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih kritikovala je današnju izjavu premijera KS Nihada Uka o tome da dodatnih 5.200 KM neće biti isplaćeno za ove svrhe.
Kako su naglasili, Skupština KS je 10. juna usvojila prijedlog da se rebalansom budžeta omogući da mladi dobiju subvenciju pri kupovini stambene jedinice u iznosu od 10.000 KM.

"Inicijativu za povećanjem subvencije kroz rebalans podnijeli su samostalna zastupnica Admela Hodžić i zastupnik NiP-a Aljoša Čampara, te zastupnica DF-a Vedrana Vujović. 22 zastupnika su bili za, a suzdržani su bili zastupnici Naše stranke - Sanela Klarić, Vibor Handžić, Vildana Bešlija i Miomirka Melank. Navedeni sudržani zastupnici provode dane na ulicama moleći ljude za glasove, zauzvrat nudeći uzaludna obećanja, a zaboravili su da su ostavili na cjedilu baš one o kojima budućnost ovisi. Predstavnici SDP-a i NiP-a, a čije smo štandove posjetili od 6. septembra 2024. godine do danas su na pitanje subvencija obično imali isti odgovor - 'Smatramo da ste oštećeni.' i 'Mišljenje Naše stranke i Uka nije naše mišljenje.' Dobijali smo i odgovore poput: 'Bit će bolje.' Sve za glas, zar ne?", naveli su.

Postavili su i pitanje zašto su predstavnici Naše stranke toliko protiv mladih ljudi.

"Mladi već mjesecima mole za odgovore, organizuju proteste, a kao rezultat dobijaju uvrede, blokiranje i brisanje komentara ili potpuno ignorisanje, iako se Naša stranka i Trojka kroz svoju izbornu kampanju hvale raznim projektima za mlade. Napominjemo i na izjavu premijera Uka koja glasi: 'Za rezultat smo imali šačicu glasnih koji su kroz medije i organizovanu hajku na društvenim mrežama, omalovažili ideju cijelog projekta.' Gospodine Uk, mi nismo šačica glasnih niti smo mi omalovažili projekat. Projekat ste omalovažili Vi i Naša stranka svojom licemjernošću. Puna su vam usta mladih i obećanja koja im dajete na gotovo svakoj objavi na društvenim mrežama. Svojom izjavom ste uvrijedili preko 1.000 mladih, zajedno sa svojim porodicama, a koji su se uzimanjem umanjene subvencije u iznosu d 4.816 KM obavezali da će ostati prijavljeni u KS narednih 5 godina, a samim time i puniti budžet. Mladi su obmanuti vašim obećanjima i očito se trebaju oglušiti i na trenutna predizborna koja tako slatkorječivo dajete", poručuju.

Također, rekli su i kako je Uk nekada govorio drugačije.

"I ove godine Kanton Sarajevo će subvencionirati kupovinu stanove za mlade. Uskoro raspisujemo javni poziv kojim je planirana subvencija u visini od 5,5 miliona KM. Razmotrit ćemo opciju povećanja pojedinačne subvencije koja je do sada iznosila 10.000 KM", citirali su Ukovu izjavu iz oktobra prošle godine.

Ističu i kako je u 2023. godini, Vlada KS imala rekordan budžet koji nije izvršen u potpunosti, te se rebalansom mogu naći sredstva.

I tu ćemo citirati Edina Fortu iz Naše stranke koji kaže: 'Para ima kad se ne krade.'", ističu.

Poručili su i kako ih je podržao ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković koji je 15. januara 2024. izjavio.

"Da je projekat dobar pokazuje i broj aplikanata koji se iz godine u godinu povećavao. Vlada Kantona Sarajevo treba naći rješenje i ovoj grupi mladih isplatiti dodatna sredstva, barem približno iznosu koji su očekivali. Vidio sam da je među aplikantima veliki broj stručnih, sposobnih i odgovornih mladih ljudi koji su hrabro zakoračili u novo poglavlje života, većina njih uzela kredite koje će godinama vraćati bankama. Sve dok ne pređemo na bolji model, treba nastaviti sa implementacijom postojećeg projekta. Ne mjerim ovu Vladu sa vladama koju je predvodila ova destruktivna opozicija, to ne može u istu rečenicu, ali može i mora bolje. Ova Vlada mora nastaviti sa podizanjem ljestvice u skladu sa našim standardima, standardima Trojke koja je dobila natpolovično povjerenje građana Kantona Sarajevo da nastavi započete procese. Pokažite sad da je briga o mladim ljudima istinski jedan od naših prioriteta", citirali su Konakovića.

Na kraju, neformalna grupa mladih je naglasila kako ostaju brojna otvorena pitanja.

"Da li je Vlada KS sredstva namijenjena mladima potrošila u svrhe predizborne kampanje? Šta je sa neutrošenih oko 100.000 KM, od 5,5 miliona predviđenih za subvencije, jer pojedini aplikanti nisu dostavili dokumentaciju? Ako Trojka nije u stanju izvršiti stara obećanja, kako očekuje da ćemo vjerovati ovima koje sada daju? Kako će Trojka smiriti histeriju mladih, zdravstvenih radnika i generalno, svih nezadovoljnih građana, sada pred Izbore 2024.?", zaključili su u saopćenju te su poručili kako neće odustati od onoga što im je obećano pa makar to podrazumijevalo i organizaciju protesta i pokretanje tužbi.