Lokalni izbori
18

Hajrudin Mulić: Nosioci promjena ne mogu biti poluobrazovani političari, općina Centar je zapuštena

A. Ku.
Hajrudin Mulić (54) je kandidat Demokratske stranke za načelničku poziciju u sarajevskoj Općini Centar. Mnoge je iznenadio potez Seada Srne (NES) koji je početkom kampanje povukao kandidaturu kako bi njemu pružio podršku.
Osim Srne, njemu je podršku pružila i lista Snage naroda u Općini Centar.

Ovaj Sarajlija se bavi porodičnim biznisom i otac je sedmero djece, kako navodi. Govoreći o trenutnom stanju u ovoj općini, kaže da je Centar zapušten i da se to vidi na svakom koraku.

"Umjesto da budemo na vrhu mi smo na dnu ljestvice, jer nema aktivnog pristupa rješavanju nagomilanih problema koji se odražavaju na kvalitet života građana. Jedino čime se aktuelni načelnik može pohvaliti je da je omogućio da građani mogu gledati direktan prijenos sjednica Općinskog vijeća. Zaista ne znam kako to može da utiče na kvalitet življenja u Centru", stava je Mulić.

Odgovornost na načelniku

Na naše pitanje čime je zadovoljan u ovoj općini, kaže da malo čime onaj ko živi u Centru može biti zadovoljan.

"Četiri godine gledamo samovolju načelnika i propadanje ove lokalne zajednice. I sada su mu svi drugi krivi, samo ne on iako kao načelnik Općine mora da snosi najveću odgovornost. To se mora promijeniti. Građani konačno moraju da budu u centru pažnje. Poboljšanje je zapravo potrebno u svim segmentima življenja i to očekuju oni koji su odrastali na Koševu, Breci, Nahorevu, Marijin Dvoru, Hrastovima, Soukbunaru i svim ostalim mjesnim područjima", ističe.

Dodaje da je kroz razgovor sa građanima primijetio da su nezadovoljni, prije svega, zbog načina na koji se tretiraju njihovi problemi.

"Nema tu apsolutno nikakvih planova i sve se zapravo svodi na pusta i kako se može vidjeti lažna obećanja. Kako neko uopće može biti zadovoljan, ako živi ispod klizišta, ako nema vode, kanalizacije, ako su ceste devastrirane i ako je smeće na sve strane? Sve to čini ljude nezadovoljnima, a stanje bi moglo biti još i gore ako budemo birali one koji su glavni krivci. Mislim da Centar i njeni građani zaslužuju bolje upravljanje i domaćina koji će u pravom smislu te riječi znati da štiti njihove interese", ističe Mulić.

Problemi građana u fokusu

Stava je da su mladi apolitični, jer su im političari do sada nudili isključivo populizam i politikanstvo.

"Mladi su pametni i oni sasvim sigurno mogu da vide da se malo ko u ovoj državi želi posvetiti stvarnim problemima. Pored toga oni su i izvarani, jer su u prošlosti dobijali veoma malo, ili gotovo nikako priliku da pokažu koliko umiju i mogu. To se sve može promijeniti u korist mladih i svih drugih, ali nosioci te promjene ne mogu i ne smiju biti poluobrazovani političari koji su do sada imali bezbroj šansi da stanje poprave, a kao što vidite nisu ih iskoristili. Nažalost, i u ovoj kampanji ti likovi su najglasniji", naglašava.

Ističe da se njegova kampanja zasniva na sloganu "Svi u centru pažnje" i da želi da se isprave sve do sada učinjene nepravde stanovnciima Centra te im pokaže da oni i problemi sa kojima se suočavaju moraju biti u centru pažnje izabranih zvaničnika.

"Nema problema koji se ne može riješiti, počev od klizišta, loših saobraćajnica, zapuštenih parkova i dječijih igrališta, prilaza školama, neizgrađenih vodovoda i kanalizacije. Za sve probleme postoji rješenje, a tome se svakako nadaju i socijalno ugroženi, boračka populacija, jednostavno svi koji su u minule četiri godine bili zapostavljeni. Budžet Općine Centar može da pokrije sve pobrojano i još mnogo više, kao što je recimo i konkretna podrška privredi. Općina zapravo treba menadžera i domaćina koji zna da upravlja resursima i kojem nije teško da se bavi problemima građana. Nekoga ko je sposoban, odlučan i na kraju hrabar da pokrene i realizira zacrtane projekte i razvojne planove", objašnjava.

Stava je da su građani dovoljno dugo slušali slatkorječivo taksativno nabrajanje problema, a pri tom previše dugo strahovali da se djeca ne povrijede kada se igraju u zapuštenim i prljavim prostorima.

Govoreći o kapitalnim projektima, kaže da u njegovom izbornom programu svaka mjesna zajednica ima kapitalni projekat.

"Negdje je to klizište, negdje saobraćajnica, negdje park, a negdje kosi lift. I ja upravo tako posmatram stvari. Dakle sve što su mi građani rekli da je problem kada je riječ o komunalnoj i drugoj infrastrukturi za mene je kapitalni projekat i vjerujte da ću već od prvog dana kao načelnik Općine Centar krenuti sa realizacijom tih i takvih projekata. Naravno, u centru moje pažnje bit će i projekti koji su, iz ne znam kojih razloga, zaboravljeni i zarobljeni u nekim ladicama, a koji mogu da budu od velike koristi građanima", zaključuje Mulić.