"Bivši prijatelju"
78

Hasan Tanović žestoko kritikovao Elmedina Konakovića: Trebalo bi da te bude sramota

N. Ž.
Hasan Tanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Hasan Tanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Sada već bivši načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović oglasio se na Facebooku i žestoko kritikovao Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i pravda.

Tanović je svoju objavu počeo sa "bivši prijatelju", misleći na Konakovića, te ga optužio da neuspjeh NiP-a pripisuje njegovom mandatu na mjestu načelnika Općine Novo Sarajevo.

"Zar je moguće da i dalje po istoj onoj davno naučenoj političkoj matrici dezavuišeš javnost i nakon katastrofalnih rezultata i šamara koji su vam „opalili“ građani u Kantonu Sarajevo zbog svega što znaš da ste (na)pravili u Novom Sarajevu i Centru, baš mene nađe da spominješ i vaš, odnosno svoj neuspijeh pripisuješ mom, kako kažeš 'katastrofalnom radu'", poručio je Tanović.

U nastavku objave, Tanović ističe da bi Konakovića "trebala biti sramota" zbog toga što ga je nazvao "katastrofalnim načelnikom", te je spomenuo navodni sastanak s predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinom Okerićem, na kojem je, kako tvrdi Tanović, njemu rečeno da mora raditi na "određen način."

"Kada sam odbio da se 'povinujem' i radim po vašem diktatu, krenuli ste u ispunjenje svojih sugestivno prijetećih 'obećanja', o čemu sam u par navrata obavještavao javnost, bez da sam vas imenovao, stid me je bilo vas", poruka je Tanovića.

Pored Okerića, bivši načelnik Općine Novo Sarajevo je spomenuo vijećnike Riada Idrizovića, Nijaza Džaku, Emira Rustempašića, Elvedinu Vugić, Teae Kulenović te Arslana Dučića, kojem je posvetio poseban dio svoje objave.

"Jedan od vaših najagilnijih NIP mikrofona/megafona, koji je član gore navedene skupine Arslan Dučić je u tim zadacima bio toliko revnosan da sam ga morao tužiti pred Općinskom sudom u Sarajevu. Do sada su bila zakazana tri ročišta, a održana su dva. Ni na jednom od njih se nije pojavio tuženi Dučić", rekao je.

Dučića je optužio za brojne "laži i klevete" upućene njemu.

"Arslan Dučić je u više navrata u namjeri da sebi i svojim kolegama iz Naroda i Pravde priskrbi političku dobit, nanosio štetu mom ugledu, radu i poslu koji obavljam, iznoseći brojne neistine i klevete, te nerijetko pored mene u isti kontekst dovodio, kako službenike općine, tako i pojedine kolege iz općinskih klupa", kaže Tanović.

Dalje kaže kako ga je često Konaković "omalovažavao" kao načelnika, te da su mu "ogadili" taj posao.

"Dok sam ja radio i ispunjavao obećnja koje ste ti i ostali lideri četvorke i vaše stranke dali građanima, vi ste se trudili da na dnevnom nivou omalovažite moj i rad općinske administracije kojom sam upravljao. Uspjeli ste da mi poprilično ogadite ovaj posao, ali stvarni efekat vašeg djelovanja možes da vidiš u rezultatima koje ste imali prije dvije godine, koje imate sada i koje ćete imati za dvije godine, kako u Novom Sarajevu tako i u drugim Općinama", poruka je bivšeg načelnika Općine Novo Sarajevo.

Tanović je, između ostalog, kritikovao Konakovića zbog njegovih riječi da novoizabrana načelnica Benjamina Karić "nosi teret", te smatra da je njegov mandat bio uspješan.

"O kakvom ti Dino teretu koji će imati i ima, navodno Benjamina, govoriš? Nemoj biti patetičan, ne stoji ti, nije ti prirodno. Pa čitava se kampanja besramno vodila na krilima mojih projekata i aktivnosti provedenih u prethodnom mandatu i neka je, nije to moje vlasništvo", kaže Tanović, te dalje postavlja 17 pitanja Konakoviću koja se direktno tiču njegovog mandata u Novom Sarajevu.

Za kraj je naveo da planira nastaviti govoriti o svom mandatu u pozitivnom svjetlu.

"Možda vi vjerujete da ste me zastrašili svakodnevnim usmenim najavama revizija, procesima, hapšenjima, te brojnim direktnim i anonimnim prijavama, ali znajte da se to nije desilo. Nisam ja '92 skupljao dijelove svog tijela po Sarajevu da bi me internet jurišnici, lažovi i varalice skrenuli sa puta kojim idem", poruka je Hasana Tanovića.