Slučaj iz Tuzle
132

HDZ o bivšem članu koji je postao kadar SDA u Tuzli: Isključili smo ga iz stranke jer je prekršio statut

A. K.
Predizborni plakati Bože Stjepića (Foto: Facebook)
Predizborni plakati Bože Stjepića (Foto: Facebook)
U fokusu javnosti našao se Božo Stjepić koji je nakon HDZ-a postao kandidat SDA na predstojećim lokalnim izborima za Gradsko vijeće Tuzle. Tim povodom oglasili su se iz HDZ-a, navodeći da je Stjepić prije nekoliko dana isključen iz te stranke zbog kršenja statuta.
Kako smo ranije objavili, Božo Stjepić doživio je potpunu stranačku transformaciju u okviru ovogodišnjih lokalnih izbora, prelaskom iz jedne u drugu nacionalnu stranku.

On se 2020. godine našao na izbornoj listi HDZ-a za Gradsko vijeće Tuzle, međutim zbog nedovoljnog broja glasova mandat nije osvojio. Sada je kandidat za Gradsko vijeće Tuzle, ali kao član SDA.

Kako su kazali iz HDZ-a, Stjepić je isključen je iz stranke na sjednici Gradskog odbora od 2. septembra 2024. godine, nakon što je prekršio odredbe Statuta HDZ BiH.

"Aktivnosti Gradskog odbora na formiranju liste upućivale su na činjenicu da će Božo Stjepić biti na listi HDZ BiH jer je u zadnjih nekoliko godina bio aktivan član i član Savjeta MZ Ljubače ispred HDZ BiH. Budući da se pred sami istek roka za podnošenje listi Stjepić više nije javljao, bio je signal da se nešto događa. Naravno, da niko nije očekivao da će promijeniti stranačku orijentaciju, a pogotovo da će se naći na listi SDA", kažu iz tuzlanskog odbora HDZ-a.

Kako navode, Stjepić je i dalje član Savjeta Mjesne zajednice Ljubače ispred HDZ BiH jer je u trenutnim okolnostima nemoguće izvršiti njegovu smjenu budući da takvu odluku donosi većina u Gradskom vijeće Tuzla.

"Gradski odbor HDZ BiH Tuzla bio je potpora idejama i aktivnostima koje je Božo Stjepić provodio proteklo vrijeme oko očuvanja kuglaškog kluba u kojem je jedno vrijeme bio na čelu, aktivnostima u samim Ljubačama kao i drugim sferama koje su se događale. Iz tog razloga nam je teško shvatiti ovakav potez, ali uvažavamo politički odabir svakog pojedinca. Naravno, da ovakav čin Bože Stjepića ima svoju pozadinu, ali to ostavljamo njemu da pojasni javnosti", zaključili su iz tuzlanskog odbora HDZ-a.