Čovićev kandidat u UO FTV
139

HDZ stao u odbranu Krešića koji je veličao tzv. "Herceg-Bosnu", vrijeđao Komšića i pozivao na rušenje FBiH

M. G.
Zoran Krešić
Zoran Krešić
Klub delegata u Domu naroda PArlamenta FBiH stao je u odbranu Zorana Krešića, Čovićevog kandidata za upravni odbor Televizije FBiH, koj je u žižu javnosti dospio zbog svojih spornih stavova u kojima je podržavao tzv. "Herceg - Bosnu" i pozivao na rušenje Federacije BiH.

"Polazeći od činjenice da je sloboda mišljenja i govora jedno od temeljnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama, te da su slobodni mediji jedan od glavnih stupova demokratskog društva, najošrije osuđujemo okrestrirane napade na novinare u BiH koji su kulminirali javnim linčom prema Zoranu Krešiću, novinaru i jednom od kandidata za člana Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH", naveli su u svojoj reakciji.

Kako su rekli, "napadi kojima se Krešiću osporavaju pravo na slobodu mišljenja i javnog izražavanja stavova te izvlačenjem iz konteksta njegovih ranijih izjava, vrši se pritisak na ionako najmalobrojnije hrvatske novinare u BiH".

"Ovo vidimo isključivo kao pokušaj zaustavljanja procedure imenovanja članova Upravnog odbora kao jednom od prvih koraka ka vraćanju ovog javnog RTV sistema u okvire zakonskog djelovanja i rada. Posebno nas žalosti činjenica da su se okrestriranim napadima na Krešića pridružili i neki međunarodni predstavnici u čijim je zemljama ovakav slučaj pritisaka na novinare kao i na slobodu mišljenja i govora nedopustiv", naveli su.

Prema njihovom mišljenju, u Federaciji BiH na sceni je upravo obrnut proces.

"Umjesto da se RTV Federacije BiH vrati u zakonske okvire rada te postane javni servis u službi svih stanovnika, a ne samo politika međunacionalne mržnje i nepovjerenja kojima je godinama u službi, napadima na pojedince zaustavlja se svaki pokušaj uvođenja reda u rad javnog RTV sistema u FBiH kao i preispitivanja odgovornosti za godine nezakonitog i neprofesionalnog rada. Oni koji te procese napadima na pojedince, u ovom slučaju i na slobodu govora i medija, pokušavaju zaustaviti, koče napredak ove zemlje i demokratizaciju društva kojeg nema bez slobodnih medija i prava svakog pojedinca na vlastito mišljenje i stav", naglašavaju.

Podsjećamo, nedavno se u javnosti pojavio snimak na kojem Krešić navodno poziva na "blokadu države" i "povratak Herceg-bosne", koju je on dalje nazvao "svetinjom."

Krešić, koji je prijedlog HDZ-a za mjesto u Upravnom odboru Federalne televizije, izazvao je kontroverze izjavama u kojima je politički sukob Bošnjaka i Hrvata nazvao "civilizacijskim".

Također, Krešić je vrijeđao člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, uporedivši ga sa Sejdom Bajramovićem, jugoslavenskim političarem iz 1991. godine, koji je kao lojalista Slobodana Miloševića nedemokratski izabran kao predstavnik Kosova u Predsjedništvo SFRJ.

Ovaj kontroverzni snimak pojavio se u javnosti ubrzo nakon što su mediji izvijestili da će Krešić biti prijedlog HDZ-a za članstvo u Upravnom odboru Federalne televizije, a pojedini izvori čak sugerišu da će biti predložen za predsjednika ovog odbora.