Formiranje Vlade HNK
45

HDZ u Hercegovini otvoren za koaliranje sa svima ali će danas odlučiti Čović i Nikšić

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
HDZ u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je otvoren za koaliranje sa svima, ali će, kako saznaje portal Klix.ba odluku u konačnici donijeti lideri HDZ-a i SDP-a, Dragan Čović i Nermin Nikšić, koji se danas sastaju tim povodom.
Kako saznajemo Čović i Nikšić će se danas sastati u Mostaru i konačno riješiti misteriju o funkcionisanju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, za koji se prema najavi lidera HDZ Dragana Čovića jedino zna to da će ga po prvi put u historiji predvoditi žena.

Politički dogovor i sastav nove Vlade HNK bi javnosti trebao biti poznata do kraja dana.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković, koji ima kontrolni paket od 11 ruku i predvodi proces pregovora u ponedjeljak se sastao u Skupštini HNK sa predstavnicima političkog bloka koji čine SDP, NiP i DF, a dan kasnije s dosadašnjim političkim partnerima iz SDA.

Nakon oba sastanka je kazao kako su to pregovori nakon brojnih razgovora koji su se vodili po kafanama i van institucija, te optimističan kazao da je korak bliže formiranju vlasti, pokazujući otvorenost za obje opcije.

Nakon sastanka s političkim blokom koji čine SDP, NiP i DF je rekao da je HDZ opredijeljen da ide po vertikali od Vijeća ministara BiH, Federacije BiH, do kantona, te da je ostalo još nekih detalja koji se trebaju "izbrusiti".

Nakon sastanka sa SDA je Bošković naglasio kako je još korak bliže formiranju vlasti u tom kantonu, te podvukao da su razgovore vodili uvažavajući činjenicu da SDA ima sedam ruku u Skupštini. Boškovi je tada za naš portal kazao da je HDZ predstavio svoj politički program i dao ponudu svima, te da će u konačnici sve zavisiti od njihovih odgovora.

"Ko bude imao političke hrabrosti i mudrosti bit će u vlasti", rekao je Bošković za Klix.ba nakon sastanka u Mostaru i najavio da će u petak (danas) biti jasno s kime će formirati vlast, uvjeren da će se nova Vlada HNK konstituisati naredne sedmice.