"Heroji i ponos"
130

Helez najavio odlikovanje posade OS BiH koja je učestvovala u gašenju požara

N. Ž.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez najavio je da će odlikovati helikoptersku posadu Oružanih snaga BiH koja je učestvovala u gašenju požara u našoj zemlji ovog ljeta.

"Odlikovat ću helikoptersku posadu Oružanih snaga BiH za njihov angažman prilikom gašenje požara u našoj zemlji. To je moja ustavna i zakonska nadležnost", objavio je Helez.

Članove posade OS BiH je nazvao "herojima i ponosom Bosne i Hercegovine."

"U toku sezone požara bili su angažovani prilikom gašenja više od 10 požara na svim dijelovima naše zemlje. Za 20-tak dana sezone požara imali su više sati letenje nego bilo koje druge prethodne kalendarske godine od osnivanja Oružanih snaga BiH. Gašenje svih požara u našoj zemlji je 98 posto zasluga helikopterske posade Oružanih snaga BiH", rekao je ministar odbrane BiH.

Helez je još dodao da su članovi helikopterske posade OS BiH pokazali brojne zavidne karakteristike tokom svog angažmana.

"Pokazali su humanost, odlučnost i izuzetnu hrabrost štiteći stanovništvo i materijalna dobra Bosne i Hercegovine. Prilikom svog angažmana bili su profesionalni, konkretni, direktni i precizni u gašenju vatrene stihije", pojasnio je Helez.

Za kraj je naveo da su doveli i svoje živote u opasnost spašavajući druge osobe.

"Pokazali su da građani naše zemlje mogu računati na njih", poručio je Zukan Helez.