Izrazio žaljenje
201

Helez poslao pismo ministrici odbrane Austrije zbog incidenta kojeg je napravio kadet OS BiH

N. Ž.
Zukan Helez (Foto: D. S./Klix.ba)
Zukan Helez (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je uputio pismo svojoj kolegici u Austriji Klaudiji Tanner, povodom incidenta u kojem je učestvovao kadet Oružanih snaga naše zemlje.

Kako je rekao u izjavi za Klix.ba, Helez je u pismu izrazio žaljenje zbog situacije koja je nastala kada je kadet OS BiH odbio pružiti ruku ministrici Tanner, rekavši kako to ne može uraditi zbog svojih vjerskih uvjerenja.

"Ja ovim putem apelujem na sve koji imaju vjerska uvjerenja koja se kose s praksama, zakonima i Ustavom BiH, da se ne prijavljuju u Oružane snage. Ima drugih poslova koje mogu raditi, a ja ovdje ne mogu raditi kontra zakona i Ustava", kaže Helez.

Dalje je istakao da je na ovu temu imao razgovore s reisul-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovićem, kao i s vojnim muftijom u OS BiH, ustanovivši kako ova praksa ne postoji u tradiciji muslimana u našoj zemlji.

Na pitanje o potencijalnim sankcijama za kadeta, čiji identitet nije objavljen, Helez kaže da je sve regulisano zakonom.

"Ja sam naredio istragu i nju provodi glavni inspektor Oružanih snaga BiH general Edin Fako. Kada se ustanove sve činjenice, potencijalne sankcije će biti izrečene u skladu sa pravilima OS BiH, kao i zakonima naše zemlje", kaže Helez.

Podsjetimo, prema pisanju austrijskih medija, incident se desio za vrijeme tradicionalne ceremonije, koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti Terazijske vojne akademije u Bečkom Novom Mjestu.

Kadet je odbio rukovanje s ministricom Tanner jer je žena, pravdajući to svojim vjerskim uvjerenjima. Kao rezultat toga, vojnik je odmah isključen iz ostatka ceremonije, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten, što je potvrdilo Ministarstvo odbrane Austrije.

Kako prenose austrijski mediji, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić bio je obaviješten unaprijed da se kadet neće željeti rukovati s ministricom. Zbog toga vojnik nije ni pozvan na binu. Ministrica Tanner je izrazila nezadovoljstvo ovim činom, a Galić se kasnije izvinio u ime Bosne i Hercegovine.