Sarajevo
1

Helez primio u posjetu novog šefa Delegacije EU: "BiH ostaje posvećena EU i NATO putu"

A. L.
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Luigijem Sorecom.

Kako je kazao nakon sastanka, BiH ostaje posvećena ključnim vanjskopolitičkim ciljevima, a to su punopravno članstvo u EU i NATO savezu.

"U službenu posjetu u Ministarstvo odbrane BiH primio sam novoimenovanog Šefa Delegacije Evropske unije i Specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Luigia Sorecomu. Čestitao sam na imenovanju novom Šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini te poželio da u narednom periodu izdvoji vrijeme i posjeti prirodne ljepote i kulturne spomenike naše zemlje. Tokom sastanka razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji u Evropi, posebno uslijed ruske agresije na Ukrajinu, te o izazovima migracija, s obzirom da Bosna i Hercegovina predstavlja tranzitnu rutu migranata prema Evropskoj uniji", kazao je Helez.

Kako dodaje, zahvalio se ambasadoru Sorecomu "na svoj podršci koju EU godinama pruža našoj zemlji u jačanju institucija i euroatlantskim integracijama naše zemlje."

"Za Bosnu i Hercegovinu, kao evropsku zemlju, je važno da radimo na jačanju institucija, borbi protiv korupcije i unapređenju vladavine prava, kako bismo smanjili trend odlaska mladih i obrazovanih ljudi", kazao je.

Ambasador Soreca se zahvalio na organizaciji sastanka i potvrdio nepokolebljivu opredijeljenost Evropske unije da Bosna i Hercegovina nastavi putem integracija. Pohvalio je napore na očuvanju multietničkog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te zaštiti integriteta i suvereniteta države.

Također, naglasio je važnost učešća Bosne i Hercegovine u misijama podrške miru, ističući njihov pozitivan utjecaj na međunarodni ugled zemlje.