Biti će i nagrađeni
57

Helez primio vojnike koji su spasili pilote iz palog helikoptera Oružanih snaga

F. H.
Foto: Facebook/ Zukan Helez
Foto: Facebook/ Zukan Helez
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez upriličio je prijem za za pripadnike Oružanih snaga BiH koji su prvi regovali, spasili i izvukli posadu helikoptera Oružanih snaga BiH koji je prije nekoliko dana pao u Jablaničko jezero.

"Čestitao sam im na hrabrosti, požrtvovnosti i pribranosti u tim presudnim trenucima. Pripadnici Artiljerijskog bataljona 4 pješadijske brigade su reagovali u trenutku. Sav njihov trening i obuka su se isplatili u tom trenutku. Za manje od minute izvukli su posadu helikoptera te spasili živote posade helikoptera", naveo je Helez.

Istakao je da je nesreća pokazala da su pripadnici Oružanih snaga BiH uvježbani i obučeni da reaguju na pravi način, bez obzira koliko situacija bila kritična i zahtjevna.

"Upravo je ljudski resurs najbolji potencijal Oružanih snaga BiH. U najorganiziranijim sistemima i najrazvijenijim državama svijeta, nesreće se dešavaju, najsavremenije letjelice padaju. Bez obzira na sve, mi nastavljamo raditi", poručio je Helez.

Naglasio je da će zbog iskazne hrabrosti i pribranosti pripadnici Artiljerijskog bataljona 4 pješadijske brigade će biti novčano nagrađeni.