Sporno imenovanje
101

Helez tvrdi, a Nešić negira da postoje informacije da je kandidat za direktora SIPA-e dio kriminalog miljea

F. H.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Državni ministri Zukan Helez, Nenad Nešić i Elmedin Konaković komentarisali su današnju sjednicu Vijeća ministara i to što se na dnevnom redu nije našla tačka o imenovanju direktora SIPA-e.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine je nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH kazao kako su predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto i on bili protiv stavljanja na dnevni red imenovanja Slobodana Radinkovića za direktora SIPA-e, kojeg je predložio ministar sigurnosti Nenad Nešić.

"Na kolegiju smo ja i koleginica Borjana Krišto bili protiv da to ide na dnevni red s obzirom na informacije sa kojima raspolažemo da je predložena osoba na Sky aplikaciji. Dobili smo nezvanično podatke iz agencije koja provodi sigurnost u Bosni i Hercegovini da je dio kriminalnog miljea i ja nisam imao volje ni hrabrosti da glasam za takvu osobu", kazao je Helez.

Zukan Helez (Foto: V. D./Klix.ba)
Zukan Helez (Foto: V. D./Klix.ba)

On je kazao i da je osoba trećerangirana i da neko treba objasniti zašto dvije osobe koje su bolje rangirane nisu predložene jer se uglavnom praktikovalo da se uvaži prvorangirani prijedlog nezavisnog odbora.

Ministar sigurnosti Nenad Nešić je kazao kako se došlo u situaciju da neko pokušava da obezglavi SIPA-u u situaciji kada je aktuelnom direktoru istekao mandat, a kada je zamjenik direktora van zemlje.

"Ovo što je rekao gospodin Helez nije istina. Ne postoji nikakva adekvatna ni relativna informacija da je gospodin Radinković pripadnik bilo kakvog kriminalnog miljea. Gospodin Radinković ima pristup tajno koji je dobio 2021. godine samim tim je prošao sve bezbjednosne provjere, samim time što je kandidat morao je proći provjere i dostaviti dokumentaciju", kazao je Nešić.

Nenad Nešić (Foto: V. D./Klix.ba)
Nenad Nešić (Foto: V. D./Klix.ba)

Rekao je da se postavlja pitanje da li će ljude eliminisati na osnovu novinskih natpisa i tome što nekome nešto ne odgovara da bude na nekoj poziciji.

"Gospodin Radinković ispunjava sve uslove i mislim da ovo nije ni korektno ni fer jer gospodin Radinković je prijedlog srpskog naroda, a vi kao što znate pozicija direktora SIPA-e pripada srpskom narodu i pripada ministarstvu sigurnosti da predloži kandidata", navaeo je Helez.

On je kazao i da Darko Ćulum prilikom imenovanja nije bio prvorangirani nego drugorangirani i da zakon ostavlja diskreciono pravo da predloži jednog od uspješnih kandidata i da je smatrao da je Radinković najbolji kandidat i da je usaglašeni kandidat srpskog naroda.

"Gospodin Radinković se nije našao na dnevnom redu. To znači da je i dalje kandidat. Mi ćemo ustrajati na tome, a ukoliko ne dođe do nekog dogovora ovo vodi blokadi određenih odluka u Vijeću ministara. Bojim se da dok se ne riješi pitanje direktora SIPA-e nećemo imati imenovanje bilo koga na nivou BiH", kazao je Nešić.

Podvukao je da će ukoliko neko postavi uslove za imenovanje kandidata iz reda srpskog naroda, jednako reagovati.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je kazao da je na sjednici usvojeno nekoliko vrlo važnih odluka koje se tiču međunarodnih sporazuma, da je deblokirana priča o Populacijskom fondu u saradnji sa UN-om, te još nekoliko važnih sporazuma.

Elmedin Konaković (Foto: V. D./Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: V. D./Klix.ba)

"Pozivam politIčke aktere da se dogovaramo oko onog što je ostala kao obaveza na EU putu, stoji nam dvije milijarde KM na čekanju, stoji nam prva tranša od 70 miliona, stoji nam obaveza da riješimo tu komisiju, blokade SDA i DF-a koje na usporavaju i da krenemo u integraciju našeg tržišta u evropsko", kazao je Konaković.

Konaković je kazao da postoje dileme oko Radinkovića i da postoje informacije kako nije riječ o tako kvalitetnom kandidatu i da sve dok se ne raščiste te teze neće glasati, a da postoji obaveza da SIPA normalno funkcioniše i da ona trenutno funkcioniše.

"Najlakše je blokirati i uslovljavati, to političarima donosi političke poene, a ljude tjera iz BiH. Mi za sad nismo ni blokirali ni uslovljavali, imamo neke svoje stavove. Šta sad da odgovorimo na činjenicu da oni nisu spremni za glasati o Zakon o sudovima, da blokiramo Vijeće ministara. Svako ko blokira bilo kakav proces direktno zavlači ruku u džep svim stanovnicima Bosne i Hercegovine i to tačno po izbornim jedinicama kako ih biraju", kazao je Konaković.