Rješavati probleme
2

Herceg: HNK će se dodatno zaduživati, a razlozi su i zahtjevi zdravstvenih radnika

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Skupština HNK na dnevnom redu svoje današnje sjednice ima, između ostalog, i prijedlog zakona o obrazovanju odraslih, kao i Nacrt zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica.

Aktuelne teme prije same sjednice prokomentarisao je premijer Vlade HNK Nevenko Herceg kazavši će se kanton dodatno zaduživati, a da će razlozi zaduženja biti i zahtjevi zdravstvenih radnika.

"Na Skupštini danas imamo saglasnost za kreditno zaduženje za projekt utopljavanja, a sredstva će biti utrošena u obnovu još sedam škola u našem kantonu. Naš kreditni rejting je porastao, možemo se dodatno zadužiti. Predstojeći pregovori sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije, kao i svih uposlenika u zdravstvu uslovljavaju mnogo toga. Neki proračuni kažu da se ti zahtjevi kreću do 65 miliona KM. U zavisnosti od toga moguća su i dodatna zaduženja", kazao je premijer Herceg.

On je pojasnio i stanje u vezi s radnicima zatvorenog Hotela Ero koji na razne načine protestuju tražeći uplatu doprinosa za period od četiri i po godine.

"Žao mi je što je došla u ovu situaciju jedna dobra namjera da Vlada HNK riješi pitanje smještaja svojih institucija na jedno mjesto, time i racionalizira troškove svog rada. Hotel Ero je, kao privredno društvo, u vlasništvu Grada Mostara. To je gradska firma i iz toga jasno proizilazi obaveza, međutim, Vlada Federacije BiH se jednim svojim zaključkom još 2013. godine obavezala da će od prodaje Hotela Ero voditi računa o zbrinjavanju radnika. Rješenje ovog problema treba tražiti na relaciji Grad Mostar – Federalna vlada", kazao je Herceg.

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK, kazao je kako danas na dnevnom redu imaju prijedloge odluka o dva kreditna zaduženja. Jedno se odnosi na opremanja tri zdravstvene institucije, a za zaduživanje su dali saglasnost i viši nivoi vlasti.

"Iz tehničkih razloga ta odluka će danas biti povučena. Druga odluka je vezana za utopljavanje školskih objekata, a njome je predviđeno zaduživanje kantona za nešto više od milion KM", kazao je Špago.

Rašid Hadžović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta naglasio je značaj Prijedloga zakona o obrazovanju odraslih.

"Devedeset posto teksta ovog zakona je isto i u ostalim kantonima, a mi smo ga čak i poboljšali. Ovako omogućavamo kvalitetnije dokvalifikacije i prekvalifikacije te time brži razvoj privrednih subjekata koji ovako lakše dolaze do novih radnika", naglasio je Hadžović.

Nacrt zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica medijima je obrazložio resorni ministar Oliver Soldo.

"Ovaj zakon nakon dvanaest godina treba napraviti poboljšanja u životu boraca, usaglasiti se sa zakonom na nivou Federacije i donijeti novi kvalitet u rješavanju braniteljskih problema. Zakon je dosta realan i trebao bi napredovati kroz godine", kazao je Soldo.