Moguće izborne prevare
295

HNS podnio krivičnu prijavu zbog biračkog spiska u Mostaru, Čović razgovarao s Nelsonom i Sattlerom

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Hrvatski narodni sabor (HNS) uputio krivičnu prijavu Tužilaštvu HNK o, kako su rekli, zloupotrebama i izbornim prevarama za lokalne izbore u Mostaru koji se održavaju u nedjelju.

Zbog ovoga je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović obavio telefonski razgovor s specijalnim predstavnikom EU Sattlerom i američkim ambasadorom Nelsonom, saopćeno je.

"Čović upozorio je na refleksije takvih poteza od strane bošnjačkih stranaka i njihovih satelita koje za cilj imaju izbacivanje hrvatskih stranaka iz vlasti kroz pokušaj izbornog inženjeringa i fiktivno prijavljivanje građana bošnjačke nacionalnosti", navode oni.

Birački popisi ažurirani u augustu drastično su promijenjeni svega tri dana prije održavanja lokalnih izbora u gradu Mostaru nakon 12 godina, stoji u saopćenju.

"Ovakvi potezi, osim dimenzije krivičnih i protuzakonitih radnji, imaju za cilj promjenu i utjecaja na izborni rezultat, što u konačnici može kompromitirati cjelokupan izborni proces. Njihove ekselencije, specijalni predstavnik Sattler i američki ambasador Nelson dužni su biti upoznati s ovakvim radnjama zbog uloge i napora institucija koje predstavljaju da se lokalni izbori konačno održe", navodi se.

Jutros je objavljeno kako je HNS podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Mostar. Ona je podnesena protiv "nepoznatih osoba (pojedinaca i grupa)".

"Zbog počinjenja više krivičnih djela i to djelo: Udruživanje radi činjenjca krivičnih djela iz čl. 340. KZ FBiH, krivično djelo Izborne prevare iz čl. 198, krivično djelo Ovjeravanje neistinitog sadržaja iz čl. 375. KZ FBiH, krivična djela Zloupotreba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 1. KZ FBiH", navedeno je u prijavi.