Novi Zakon o inspekcijama
16

Hoće li biti "ozakonjena" saradnja dviju institucija u Sarajevu zbog borbe protiv korupcije?

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Izmjene i dopune Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo bit će na dnevnom redu predstojeće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zakazane za 16. juni 2020. godine.

Novim prijedlogom je, kako se navodi u obrazloženju, riješeno rukovođenje Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove, precizno definisan djelokrug rada i nadležnost inspekcija, kao i izvršenje upravnih mjera i unutrašnja kontrola.

Osim toga će se, ukoliko prijedlog dobije podršku, "vršiti nadzor i kontrola procesa rada uposlenika na onim radnim mjestima na kojim je, prema pregledu rizika, ustanovljen rizik od korupcije".

Jasmina Biščević Tokić, zastupnica SDA u Skupštini KS, uputila je amandman na novi tekst Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo, a odnosi se na saradnju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Ureda za borbu protiv korupcije.

"Unutrašnja kontrola Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS dužna je zajedno sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS do 15. januara svake godine donijeti prijedlog strategije za borbu protiv korupcije i akcioni plan za njenu provedbu", stoji u amandmanu Biščević-Tokić.

Amandman također predviđa koordiniranu saradnju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS u radu na predmetima koji imaju obilježja koruptivnih krivičnih djela.