Udario romobilistu
41

Hoće li pijanom taksisti biti oduzeta licenca: Šta predviđa zakon i kakve posljedice ga očekuju

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U saobraćajnoj nesreći koja se jučer dogodila kod Historijskog muzeja učestvovao je taksista Sarajevo taksija za kojeg je utvrđeno da je imao 1,47 promila alkohola u krvi.
U izvještaju MUP-a KS se navodi da je taksista inicijala B. D. (45) koji je upravljao vozilom "VW Golf VI" udario u električni romobil "Segway" kojim je upravljao E. Dž. (58), a koji je zadobio teže tjelesne povrede.

"Uviđaj na licu mjesta obavili su dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještaci saobraćajne i mašinske struke. Izvršenim alkotestiranjem kod vozača B. D. utvrđeno je prisustvo 1,47 promila alkohola u organizmu", navedeno je iz MUP-a KS.

Kada je riječ o licencama za taksi prijevoz u Zakonu o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo navodi se da o njima evidenciju vodi Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Kako je riječ o taksisti koji djeluje samostalno, odnosno dio je Udruženja Sarajevo Taxi u ovom slučaju licenca je izdana lično, na njegovo ime kao fizičkom licu.

Iz ministarstva su za Klix.ba pojasnili da je Zakonom predviđeno da taksi prevoznik mora ispunjavati uslov da mu Sud nije izrekao mjeru zabrane djelatnosti taksi prevoza.

Dakle o eventualnim mjerama zabrane djelatnosti taksi prijevoza ministarstvo može odlučivati nakon odluke nadležnog suda. Ukoliko sud proglasi taksistu krivim i donese mjeru zabrane djelatnosti taksi prevoza Ministarstvo će na osnovu toga izvjesno mu ukinuti licencu.

U ovom konkretnom slučaju, Policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne istrage, pod nadzorom postupajućeg tužioca, nastavljaju rad na dokumentovanju ovog incidenta. Nakon istražnih radnji Tužilaštvo Kantona Sarajevo će pokrenuti postupak protiv pomenutog taksiste, nakon čega će biti poznato više detalja o nastavku procesa.