Nastavak spora
32

Hoće li Pravobranilaštvo pokrenuti sudski postupak protiv advokata u BiH? Sporan način pokretanja štrajka

V. K.
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatralo je i temu štrajka advokatskih komora u bh. entitetima te su usvojili određene zaključke.
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva pravde o obustavi rada advokata po službenoj dužnosti pred Sudom Bosne i Hercegovine i zahtjevu Advokatske komore Federacije BiH i Advokatske komore Republike Srpske za izmjenom i dopunom Odluke o naknadi troškova kaznenog postupka prema Zakonu o kaznenom postupku BiH.

Pravobranilaštvo BiH zaduženo je da po potrebi pokrene sudski postupak protiv odluka advokatskih komora Federacije BiH i Republike Srpske kojim se obustavlja rad pred Sudom BiH i podnese prijedloge za određivanje privremenih mjera s mjerom osiguranja radi omogućavanja nesmetanog rada pravosuđa u hitnim postupcima.

Ministarstvo pravde BiH zaduženo je da sarađuje sa Pravobranilaštvom BiH s ciljem pripreme materijala za eventualni sudski postupak i redovnog informiranja Vijeća ministara BiH o tome.

Kako se navodi u Informaciji, Ministarstvo pravde smatra opravdanim zahtjeve advokatskih komora za potpuno izmirenje dugovanja i za povećanje naknada advokatima po službenoj dužnosti, te je pokrenulo proceduru upućivanja prijedloga izmjene Odluke o naknadi troškova kaznenog postupka prema Zakonu o kaznenom postupku BiH, a u skladu s procjenom povećanja finansijskih sredstava.

Ministarstvo pravde navodi kako razumije razloge, ali smatra da nije provedena zakonita procedura za obustavu rada advokata jer, među ostalim, nije zaključen sporazum o postupcima koji se neće obustavljati za vrijeme trajanja obustave postupanja, a sve kako ne bi nastupile štetne posljedice za osumnjičene/optužene, kao i za javni red, sigurnost i pravni poredak.

Ministarstvo ukazuje na to da bi osumnjičene i optužene osobe, kojima ne bi bili osigurani advokati po službenoj dužnosti uslijed obustave rada odvjetničkih komora, mogle iz procesnih razloga biti puštene iz pritvora, čime bi bio ugrožen javni red i sigurnost.

Također, propuštanjem rokova prilikom dostavljanja rješenja, presuda i drugih odluka, oštećene osobe mogle bi pretrpjeti štetne posljedice, a što bi bila osnova da u budućnosti tuže Bosnu i Hercegovinu, navedeno je u saopćenju Vijeća ministara.

Kao što je od ranije poznato, svi advokati iz BiH stupili su od 1. augusta u štrajk. Oni traže povećanje tarifa za svoje usluge i isplatu naknada za rad po službenoj dužnosti u predmetima pred Sudom BiH.

Advokati su zahtijevali od nadležnih da se izvrši isplata cjelokupnog duga naknada i nagrada za rad advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti i oslobađajućim presudama zaključno sa prvim augustom.

"S obzirom da je utvrđeno da nisu ispunjeni zahtjevi advokata, traženi predmetnom odlukom, obavještavaju se svi članovi advokatskih komora da se odluka o štrajku primjenjuje od prvog augusta", navodi se u obavještenju advokatskih komora.