Rok je bio produžen
106

Hota-Muminović o kritikama zbog upisa djece u vrtić: Roditelji su napravili pogrešnu procjenu

I. Sa.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je danas potpisan ugovor o sufinansiranju boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama, resorna ministrica Naida Hota-Muminović je odgovorila na kritike upućene od roditelja kada je riječ o sistemu upisu.
Naime, redakciji Klix.ba portala su se javili roditelji koji su imali problem sa (ne)upisom djece.

"Proces upisa djece u vrtić je digatiliziran i zbog toga se garantuje transparentnost i jednak pristup svoj djeci za upis, u skladu sa zakonom. Sa nekadašnjeg sistema upisa, gdje su se kreirale liste prema komisijama bez jasnih kriterija i bodova te sa pravom žalbe koje je bilo skoro pa neiskoristivo, mi smo ovim sistemom sve to riješili. Imali smo potrebu da produžimo rok jer se značajan broj djece nije nalazio na izboru niti jednog od odabranih vrtića, a mogli su praviti reizbore", rekla je Hota-Mumimović.

Podsjetila je da se pravio izbor tri vrtića u skladu sa preferencijama roditelja te su roditelji mogli napraviti i reizbor jer su im dostupne dnevne liste.

"Uvidjeli smo kroz sistem da bi oko 400 djece ostalo neupisano te smo produžili rok, odnosno izmijenili instrukciju. Dali smo priliku da i ostali roditelji mogu aplicirati, vjerovatno su napravili pogrešnu procjenu", smatra ona.

Podsjetimo da su kritike upućene i prošle godine zbog elektronskog sistema prijave, poznatijeg kao EMIS.