Slučaj pokrivanja u OSBiH
101

Hota-Muminović o odluci Ustavnog suda: Argumentacija ista kao i nakaradno pitanje Stjepana Kljujića

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministrica obrazovanja u Kantonu Sarajevu Naida Hota - Muminović reagovala je na presudu Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da vojnikinji Emeli Mujanović nije povrijeđeno pravo na vjeru zabranom nošenja marame.

Hota-Muminović je citirala dio iz oduke Ustavnog suda i navela da se radi o argumentaciji koja je ista kao i "nekadašnje nakaradno pitanje S. Kljuića: 'Ja kada vidim onu ministricu Hotu, zabrađenu. Pa što ona misli da djeca misle kad je vide?'".

"Djeca će misliti onako kako ih odrasli nauče. Ako ih učimo da druge gledaju sa predrasudama, onda će se uvijek osjećati ugroženo ili će stalno ulaziti u konflikte. Danas će im smetati marama, sutra nečije ime. Tako se formiraju generacije koje se brzo regrutuju za sve vrste totalitarizama. To smo već vidjeli i iskusili na najgori mogući način tokom agresije i genocida", navela je Hota-Muminović.

Istakla je da je ova odluka otišla je i dalje mimo predmeta apelacije, pa je obuhvatila i "bilo koje druge javne službe" što je vrlo opasno.

"Odjeća - toge koje nose sudije ovog suda simboliziraju mudrost, čestitost, neutralnost i pravednost. Njihova odluka očigledno pokazuje da izgled nije garant ničega", zaključila je Hota-Muminović.