Nemaju dobre namjere
73

Hrvatska nakon odluke Skupštine Crne Gore: Obrezvrjeđujete Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je parlament Crne Gore usvojio rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izrazilo je žaljenje zbog odluke Crne Gore da ignoriše pozive Hrvatske da ne politizira žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi mogli negativno uticati na bilateralne odnose i europski put Crne Gore.
Republika Hrvatska smatra da je donošenje ove rezolucije neprihvatljivo, neprimjereno i nepotrebno. U saopćenju koje prenosi Hrvatska radiotelevizija, navodi se da cilj rezolucije nije izgradnja kulture sjećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH ističe da je motiv za donošenje rezolucije povezan s inicijativom u Generalnoj skupštini UN-a za usvajanje rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, koja je usvojena 23. maja 2024. godine. Smatraju da je crnogorska rezolucija o Jasenovcu donesena kako bi se obezvrijedila i relativizirala UN-ova rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja je potvrđena nizom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde.

Hrvatska je također izrazila stav da ovaj postupak Crne Gore nije dobronamjeran i nije u skladu s ciljem članstva Crne Gore u Europskoj uniji. Dobrosusjedski odnosi su, prema Hrvatskoj, jedan od ključnih elemenata procesa proširenja EU, kao i procesa stabilizacije i pridruživanja.

U saopćenju se također naglašava da Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora suzdržati od aktivnosti koje bi mogle narušiti dobrosusjedske odnose te da će svoje napore usmjeriti na ispunjavanje uvjeta u pristupnom procesu, od kojih su neki posebno važni za Hrvatsku.

Na kraju, Hrvatska je podsjetila da, prema Zajedničkom stajalištu EU za poglavlje 23 predstavljenom na Međuvladinoj konferenciji 26. juna 2024., Crna Gora mora pokazati napredak u procesuiranju ratnih zločina, rješavanju slučajeva nestalih osoba, pitanju odšteta za žrtve i zaštiti nacionalnih manjina.

Republika Hrvatska očekuje da će Crna Gora prioritetno pristupiti rješavanju pitanja utvrđivanja odgovornosti za zločine koje su državljani Crne Gore počinili tokom agresije na Hrvatsku devedesetih godina.