Nakon prijave Klix.ba
0

HSP zbog ustaškog pozdrava na predizbornom plakatu kažnjen s 30.000 KM

N. Ž.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas održala sjednicu na kojoj je odlučeno da će dva politička subjekta u BiH dobiti kazne zbog govora mržnje tokom predizborne kampanje.
Najveću predviđenu kaznu dobila je Hrvatska stranka prava (HSP), i to zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koji je osvanuo na plakatu kod Posušja.

Portal Klix.ba je poslao prijavu CIK-u, a nakon nešto više od sedmicu dana, HSP je kažnjen i to s najvećom mogućom predviđenom kaznom od 30.000 KM.

Članovi CIK-a su čak raspravljali o poništavanju ovjere za učestvovanje na izborima za ovu stranku, ali za taj potez nije bilo većine.

Kažnjena je i Stranka demokratske akcije (SDA) i to s 18.000 KM.

Razlog je bilo gostovanje predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Džafera Alića, člana ove stranke, na BIR TV.

Tokom tog gostovanja, Alić je rekao: "Mislim da smo mi vlasnici u zemlji i imamo neugodne podstanare za kojim moramo mesti, čistiti."

Prema obrazloženju CIK-a, Alić je pod "mi" mislio na Bošnjake, te da je kao "podstanare" predstavio Srbe i Hrvate, što je riječ o "govoru mržnje koji može izazvati netrpeljivost između naroda na ovom prostoru."