Vijeće ministara
54

Hurtić zaprijetio napuštanjem sjednice ako na dnevnom redu ne bude imenovanje bošnjačkih kadrova

S. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Na sjednici Vijeća ministara koja se održava danas ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić je zaprijetio napuštanjem sjednice ukoliko s ena dnevni red ne uvrsti tačka o imenovanju čelnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije.

Prvo su iz HDZ-a tražili odgodu izjašnjavanja o imenovanju čelnika u spomenutim agencijama, nakon čega je reagirao ministar Hurtić.

Ta tačka je onda dodana na dnevni red i danas bi Vijeće ministara trebalo imenovati rukovodioce Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije.

Hurtić je za Klix.ba potvrdio da se insistira da budu imenovani prvorangirani kandidati, a to je u DKPT Enes Karić. Podsjetimo, ranije je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH utvrdio rang listu kandidata.

Na listi uspješnih kandidata za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine su Enes Karić, Ensad Korman i Mustafa Selmanović.

Dok su na listi uspješnih kandidata za zamjenika direktora Granične policije BiH kao prvorangirani Ensad Korman, a zatim Mustafa Selmanović i Edin Malkić.

Na imenovanje ovih kadrova se čeka jako dugo, s obzirom da su procedure pokrenute prije više mjeseci, ali zbog i lobiranja i neslaganja o tome ko treba biti imenovan, procedura je odlagana.