Sarajevo
1

I Općina Novi Grad obećala pomoć nakon velikog požara na Otoci

B. R.
Požar na sarajevskoj pijaci "Kvadrant" (Foto: T. S./Klix.ba)
Požar na sarajevskoj pijaci "Kvadrant" (Foto: T. S./Klix.ba)
Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić (SBiH) obećao je pomoć onima koji su oštećeni usljed današnjeg velikog požara na pijaci "Kvadrant".

Govoreći o ovom požaru, podsjetio je i na požar na stambenom objektu 2021. u naselju Buća Potok.

"Kada je prije dvije godine izbio požar na stambenom objektu u ulici Nusreta Prohića u Buća Potoku, bilo je stotine komentara da je neko 'bacio oko' na lokaciju, da će se tu praviti zgrade itd. Ništa se od toga nije desilo. Objekat je obnovljen onako kakav je i bio, s tim da su stanari dobili opremljen objekat i potkrovlje kako bi imali više korisnog prostora. Tako i sa pijacom na Otoci. Učinit ćemo sve zajedno s drugim nivoima vlasti da ljudima, čija egzistencija zavisi od pijace koja je izgorjela, pomognemo", poručio je Efendić.

Prema njegovim riječima, Općina Novi Grad je godinu i po dana nakon požara u Buća Potoku snosila troškove smještaja i hrane za one koji su ostale bez krova nad glavom.

"Dio onih koji su se prvi dan pojavili na mjestu požara i obećali pomoć, nisu se više pojavljivali, niti učestvovali u obnovi stradalih domova. Nadam se da će ovaj put biti drugačije", izjavio je.

Ranije danas, pomoć nakon požara na Otoci obećali su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP), premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (NS) i kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević (SBiH). Na gašenju požara je bio angažovan veliki broj vatrogasaca te je usljed požara nastala velika materijalna šteta.