Kantonalni sud
40

Ibro Berilo s KCUS-a dovezen na ročište, sudska policija ga uvela na drugi ulaz pa zabranili fotografisanje

D. Be.
Sutkinja Jasmina Sazdovski (Foto: V. D./Klix.ba)
Sutkinja Jasmina Sazdovski (Foto: V. D./Klix.ba)
Uhapšeni načelnik Trnova Ibro Berilo došao je na ročište u Kantonalnom sudu u Sarajevu u okviru predmeta "Incitat" koji se vodi zbog sistemske korupcije i pranja novca.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima Ibri Berilu, Nađi Milišič, Adisu Mulaosmanoviću i Edini Džigal.

Peti osumnjičeni Nermin Demirović, bivši direktor Sarajevo šuma, i dalje je van BiH.

Berilo je proteklih dana bio hospitaliziran na KCUS-u zbog zdravstvenih problema, ali je danas ipak stigao na ročište koje će biti održano u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Tokom ranije ispitivanja, branio se šutnjom u prisustvu advokata.

Ipak, iako su fotoreporteri čekali ispred glavnog ulaza u sud, službenici Sudske policije su Berila uveli u zgradu na stražnji ulaz. Nakon toga, sudija je zabranio medijskim radnicima da fotografišu osumnjičene u sudnici.

Kako su naveli iz Tužilaštva KS, pritvor im je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela dok je u odnosu na Berila i Milišić i zbog opasnosti da bi njihovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti.

Pet osoba se sumnjiči da su počinili krivična djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Berilo se sumnjiči da je sa općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.