Sami održavaju sistem
0

IDDEEA: Nikakve sankcije ne mogu utjecati na proces izdavanja ličnih dokumenata građana BiH

S. M.
Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) uputila je reakciju na tekst objavljen na Klix.ba portalu pod nazivom "Mogu li sankcionisane komapnije bliske Dodiku preživjeti američke sankcije".

U tekstu Klix.ba portala navodi se da određene kompanije sa OFAC-ove liste koje imaju sklopljene ugovore sa javnim preduzećima, ministarstvima i drugim institucijama, održavaju ključne softverske sisteme unutar tih institucija, a što bi moglo izazvati probleme za građane BiH, poput izdavanja ličnih dokumenata i slično.

"Prema članu 8. Zakona o Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH), isključiva nadležnost za održavanje i upravljanje bazama podataka, te informacijskim sistemima putem kojih se pristupa tim evidencijama, pripada Agenciji", ističu iz IDDEEA-e.

Naglašavaju da nijedna druga IT kompanije ne učestvuje u održavanju sistema za izdavanje i personalizaciju ličnih karata, vozačkih dozvola, pasoša i drugih sličnih dokumenata.

"Agencija je zadužena za osiguravanje adekvatne infrastrukture, posebnih uslova za rad i zaštitu podataka, kao i drugih tehničkih preduslova za nesmetano funkcioniranje baza podataka koje su u njenoj nadležnosti, ali i baza podataka koje su u nadležnosti drugih ministarstava, institucija i organa, na njihov zahtjev i u skladu sa zakonom", navodi se.

Ističu da nikakve sankcije ne mogu utjecati na process izdavanja ličnih dokumenata i održavaje evidencija koje Agencija tehnički podržava za potrebe nadležnih organa.

"Agencija svojim vlastitim resursima održava navedene sisteme i baze podataka, te osigurava njihovo nesmetano funkcioniranje", poručuju iz IDDEEA-e.