Poznata imena ministara
1

Imenovan novi saziv Vlade Republike Srpske na čelu sa premijerom Viškovićem

Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
(Foto: M. D./Klix.ba)
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) izabrala je 16. saziv Vlade RS-a na čijem čelu se nalazi Radovan Višković iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Radovan Višković, koji će zajedno sa 16 ministara u naredne četiri godine voditi Vladu RS-a, je pred poslanicima NSRS-a u ponedjeljak svečano položio i potpisao zakletvu.

Za ministra unutrašnjih poslova RS-a izabran je Dragan Lukač koji je ovu funkciju obnašao i u mandatu od 2014. do 2018. godine. Za ministra pravde manjeg bh. entiteta izabran je Anton Kasipović dok je za ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju (ranije Ministarstvo ze ekonomske odnose i regionalnu saradnju) imenovan Zlatan Klokić.

Srebrenka Golić ostala je na čelu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS dok je za ministricu finansija RS-a imenovana Zora Vidović. Narodna skupština RS izabrala je Borisa Pašalića za ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Alena Šeranića za ministra zdravlja i socijalne zaštite te Srđana Rajčevića za ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

SNSD u novom sazivu Vlade RS-a ima osam ministara i premijera dok je ostatak resora podijeljen na DNS, novoformiranu stranku Nedeljka Čubrilovića i Socijalističku partiju, a po jedno ministarstvo dobili su Ujedinjena Srpska i NDP.

U naredne četiri godine funkciju ministra energetike i rudarstva RS obnašati će Petar Đokić, ministar za rada i boračko-invalidsku zaštitu bit će Duško Milunović dok je za ministricu porodice, omladine i sporta izabrana Sonja Davidović.

Za ministra privrede i preduzetništva RS-a izabran je Vjekoslav Petričević, za ministra saobraćaja i veza Neđo Trninić, za ministricu trgovine i turizma Dragica Kovač, za ministricu prosvjete i kulture , a za ministricu uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić.

Novoizabrani predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković prilikom izlaganja ekspozea pohvalio je rad bivšeg saziva Vlade RS-a na čijem čelu se nalazila aktuelna predsjednica entiteta Željka Cvijanović.

On je istakao da je cilj novog saziva vlasti jaka i stabilna RS sa punim dejtonskim institucionalnim kapacitetima. Istakao je i da će se posebno fokusirati na ekonomske reforme.

"Naš zajednički cilj i zadatak jeste jaka, stabilna, prosperitetna RS, sa punim, dejtonskim institucionalnim kapacitetima, sa kojima će biti u stanju adekvatno odgovoriti na sve zahtjeve njenih građana", kazao je Višković.

On smatra da trenutna i ekonomska i fiskalna pozicija RS, a posebno politička pozicija, omogućava da pažnja bude usmjerena prvenstveno na strukturne reforme, a sve sa ciljem unapređenja konkurentnosti i poboljšanja produktivnost privrede RS.

"Na svim politikama koje nova vlada RS bude provodila, zajednički ćemo raditi sa poslovnom zajednicom i sindikatom, te svim drugim kategorijama našeg društva, na koje se predložene politike budu odnosile kako bi obezbjedili širok konsenzus svih zainteresovanih", rekao je Višković.