Kandidat SDA
136

Inel Šejtanić: U Čapljini vladaju dvostruki aršini HDZ-a, Bošnjaci nisu jednakopravni

G. Š.
Inel Šejtanić
Inel Šejtanić
Nosilac liste SDA za Gradsko vijeće Čapljine Inel Šejtanić na lokalnim izborima 15. novembra očekuje podršku građana kako bi promijenio lošu politiku prema Bošnjacima na jugu zemlje, jer tvrdi da tamo vladaju dvostruki aršini HDZ-a BiH.

"Iako je u Čapljini prema posljednjem popisu gotovo 20 posto Bošnjaka, u Gradskom vijeću participiramo sa od tri do pet vijećnika i možemo slobodno reći da HDZ BiH Čapljine i gradonačelnik Smiljan Vidić, koji je istovremeno i predsjednik HDZ-a BiH Čapljina, ne uvažavaju Bošnjake kao nacionalnu i političku činjenicu", kaže Šejtanić za Klix.ba.

Tvrdi da je politička klima loša u Čapljini i da se primjenjuju dvostruki standardi.

"Sve ono što HDZ traži i insistira na višim nivoima vlasti, kao što su konstitutivnost i jednakopravnost, u Čapljini se ne primjenjuje. O tome najbolje govori zaposlenost Bošnjaka u lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i ustanovama kojima je Grad osnivač. Oko jedan posto zaposlenih nije rezultat dogovora s HDZ-om, već isključiva volja gradonačelnika", tvrdi Šejtanić.

To je ono što prema njegovim riječima treba hitno mijenjati te raditi na stvaranju boljeg i povoljnijeg ambijenta za saradnju SDA i HDZ-a kao dvije najjače stranke na prostoru Čapljine. Pored toga, kako kaže, treba povećati ulaganja u infrastrukturu u ruralnim sredinama, više zapošljavati mlade ljude, kroz projekte novih investicija ili kroz programe zapošljavanja mladih, za šta se sredstva osiguravaju s viših nivoa vlasti.

"Prioriteti našeg političkog djelovanja SDA u budućem Gradskom vijeću su nastavak na radovima izgradnje lokalne infrastrukture među kojima su putevi, širenje projekta tehničke vode na ostala naseljena mjesta na platou Dubravske visoravni, zapošljavanje mladih ljudi, kao i razvijanje i jačanje saradnje s Udruženjima koja se bave poboljšanjem položaja povratnika i nevladinim organizacijama. I konačno uređenje stare gradske jezgre Počitelja na način da bude kvalitetan i održiv sistem upravljanja s ciljem poboljšanja kvaliteta životnog standarda građana i turističke ponude", objašnjava nam Šejtanić fokus ovogodišnje kampanje.

Naglašava da je u Čapljini u prethodnom periodu urađeno nekoliko dobrih infrastrukturnih projekata, kao što su izgradnja gradskog vodovoda na platou Dubravske visoravni, širenje mreže javne rasvjete, rekonstrukcija školskih objekata, a u toku je i izgradnja Autoputa 5C kroz kojim će se realizovati i izgraditi dobar dio lokalnih puteva, a najznačajniji od toga je rekonstrukcija i izgradnja puta Domanovići – Buna u vrijednosti većoj od 10 miliona KM.

"Ovdje želim reći da je SDA, bez obzira na odnose na lokalnom nivou u prethodnom periodu, nalazila načina za realizaciju niza projekata s viših nivoa vlasti i znatno unaprijedila položaj povratnika, a sigurno je da smo jedina politička stranka koja okuplja Bošnjake na prostoru grada Čapljine, a koja ima kapacitet da rješava probleme povratnika i svih građana", tvrdi Šejtanić.

Podsjeća da kao gradski vijećnik dobro poznaje problematiku rada vijeća, kao i ukupnu problematiku na prostoru Čapljine, te da se na listi SDA nalazi impozantan broj mladih i kvalitetnih kandidata koji će u narednom period biti nosioci političkog života u Čapljini, zbog čega se nada da će građani to prepoznati i ukazati im svoje povjerenje.

"Ovim putem pozivam građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i da 15. novembra ukažu povjerenje SDA kako bi zajednički nastavili borbu za veću zastupljenost Bošnjaka u Gradskoj upravi i javnim preduzećima", poručio je Šajtanić.