Nakon suludih tvrdnji
75

Institut za geopolitiku: Dodikovo negiranje BiH je čvrst dokaz njenog postojanja

T. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) oglasio se saopćenjem komentarišući česte izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika o isticanju međunarodnog subjektiviteta bh. entiteta kao i negiranje BiH.

"Kontinuirano medijsko isticanje međunarodnog subjektiviteta bosanskohercegovačkih entiteta kao i negiranje BiH i njenih institucija, na čemu Milorad Dodik posebno insistira, upravo potvrđuje čvrstu državnost BiH i isključivo administrativnu poziciju entiteta unutar nje", saopćili su.

Ističu da se napadno negira nešto što jasno postoji, jer ono što ne postoji, nije potrebno negirati.

"Također, naglašavanje državnosti entiteta dokazuje da ta državnost ne postoji, jer da je ima, ne bi je trebalo isticati. Da je Dodikova politika dosljedna i principijelna, onda se članovi njegove stranke ne bi trebali kandidovati za državne pozicije i grčevito boriti da ih osvoje", zaključili su.

Dodik je ovih dana iznio neutemeljene tvrdnje da BiH nema suverenitet i da je je to teritorija dva entiteta i da nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta RS-a i FBiH.

Naveo je da BiH nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta, što je potpuni nonsens.

"Po Ustavu BiH entiteti imaju isključivu nadležnost za finansije, pravosuđe, vojsku, policiju, graničnu službu i sve druge državne nadležnosti koje Ustavom BiH nisu izričito date na nivo BiH. Čak i ono što je po Ustavu BiH dato u nadležnost Predsjedništva BiH kao izvršne vlasti, u slučaju preglasavanja 'srpskog člana Predsjedništva BiH', konačnu odluku nakon uloženog veta donosi NSRS i to dvotrećinskom većinom. Ako NSRS ukine tu odluku Predsjedništva BiH, ona se proglašava ništavnom kao da nikad nije ni postojala", rekao je Dodik, obmanjujući javnost.

Suverenitet države BiH jasno je i precizno utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. Država BiH je punopravna članica Ujedinjenih nacija, te kao takva, pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet.