Visoki predstavnik
19

Inzko se sastao sa Tadić: Svakodnevno dobijam pisma građana koji se žale na nepostojanje pravde

Klix.ba
Visoki predstavnik međunarodna zajednica u BiH Valentin Inzko sastao se sa vršiteljicom dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

Inzko je kazao kako BiH da bi napredovala na reformskom putu mora strogo provoditi vladavinu prava, čuvati i jačati nezavisnost svog pravosudnog sistema.

"U svakom demokratskom sistemu, sudovi i tužioci su temelj vladavine prava. Imajući na umu da je nadležnost državnog suda i tužilaštva da rješava najozbiljnije slučajeve i one koji utiču na cijelu zemlju, te institucije imaju obavezu da djeluju tako da uvjere javnost da je pravda dostupna, i da se zakoni primjenjuju pravedno i jednako na sve", rekao je visoki predstavnik Inzko.

On je kazao kako svakodnevno dobija pisma građana, koji mu se obično žale na nepostojanje vladavine prava i koliko su isfrustrirani jer je pravda nedostižna.

"Odgovor na to je da svi organi vlasti treba da omoguće izgradnju nezavisnog, odgovornog, profesionalnog i efikasnog pravosuđa, sposobnog da efikasno i brzo reaguje kad god se krši zakon. Polažemo vjeru u Tužilaštvo BiH da je u stanju uspješno goniti slučajeve kriminala, i na taj način dokazati građanima da je pravda dostižna", rekao je visoki predstavnik, izražavajući punu podršku profesionalnom radu pravosudnih i drugih institucija vladavine prava.