Europarlamentarka
53

Irena Joveva: "Non paper" bi vodio prolijevanju krvi, srećom on u EU nije dobio na značaju

R. D.
Joveva je zbog pisala i Charlesu Michelu, predsjedniku Evropskog vijeća
Joveva je zbog pisala i Charlesu Michelu, predsjedniku Evropskog vijeća
Irena Joveva, slovenska europarlamentarka, zajedno s kolegom Klemenom Grošeljom (LMŠ), motivirana navodnim "non paperom" svog premijera Janeza Janše, pisala je odgovornima u Evropskoj uniji. Joveva za naš portal pojašnjava slovenske pozicije u ovoj aferi.
Ona za Klix.ba kaže kako misli da je svima jasno čemu bi ideje iz tog "non papera" vodile, ničemu dobrom, samo prolijevanju krvi te su takve ideje suprotne svim vrijednostima Evropske unije.

"Rekla sam već mnogo puta da je ideja Evropske unije da svi ljudi žive sigurno i imaju ista prava na teritoriji jedne države ili unije, bez obzira na njihovo etničko ili vjersko opredjeljenje. Jer na tim idejama počiva Evropska unija te je iz tog razloga 'non paper' destruktivan i ne temelji se na onome što su evropske ideje. Na takvim idejama se ne gradi prava i pravna država. Pojava 'non papera' me je negativno iznenadila, pa i potresla, jer ideje u njemu samo mogu donijeti strah ljudima koji tu žive, a koji su ionako previše propatili. Moguće je da takve ideje postoje u nekim sferama kao moguća 'rješenja', ali to je manjina kojoj ne treba dati značaj, i zauvijek će ostati manjina. Takve stvari treba osuđivati i ne dati im prostora, jer su opasne", kaže ona.

"Takav 'non paper' ovdje nikada neće zaživjeti niti će biti predmet razmatranja po bilo kojoj instanci"

Zanimalo nas je kakve su tu ambicije na stolu kad je Slovenija u pitanju te zašto bi se Janša uopće upuštao u takvo nešto.

"Želim naglasiti da ne znamo za šta se trenutna Vlada Slovenije uopšće zalaže u diplomatskim krugovima vezano za Zapadni Balkan. Ali Republika Slovenija je oduvijek bila prijateljski okrenuta svim zemljama Zapadnog Balkana te će i sam Balkan biti jedan od prioriteta slovenskog predsjedavanja. Mi u Parlamentu zagovaramo veću podršku i reforme u zemljama Zapadnog Balkana i čvrsto podržavamo njihov evropski put i igrat ćemo i dalje ulogu iskrenog posrednika, kao što bi ga morala igrati i Vlada Republike Slovenije", kazala je.

Dodaje da što se Janše tiče može da kaže samo da je njegova politika sve više i više destruktivna i za samu Sloveniju, pored toga su i mediji i mnogi novinari postali njegova meta ne samo u Sloveniji nego i širom Evropske unije.

"Slovenija mora imati samo najbolje namjere za zemlje Balkana i ne smije prekinuti konstruktivnu podršku i držanje tema Balkana na agendi EU, jer svi građani Balkana zaslužuju bolji i sigurniji život", kazala je.

Joveva kaže kako je prilično sigurna da "non paper" nije dobio ni na kakvom značaju, da su stavovi EU, zemalja članica, Vijeća, Evropskog parlamenta jasni i godinama nepromijenjeni, a to je jedan stabilan Zapadni Balkan koji je u EU.

"Voljeli bismo vidjeti više takmičarskog duha, ali u smislu ko će više reformi napraviti da svojim građanima pruži bolji život te više regionalne saradnje i podrške u idejama vezanim za infrastrukturne projekte, ekonomske olakšice, izgradnju cesta, rad na zelenoj agendi i očuvanju životne sredine (za što je i EU u tzv. Zelenom planu za Zapadni Balkan izdvojila ogromna sredstva), jednakost i jednakopravnost građana i poštovanje ljudskih prava svih. To, dakle, ništa nema veze s 'non paperom", kaže nam ona.

Joveva napominje kako se takve i slične ideje mogu čuti u desničarskim skupinama unutar Evropskog parlamenta, koje svojim radom i onako najviše štete Evropskoj uniji, te ih već godinama uspješno blokiraju i zaobilaze, pa će tako biti i u vezi s "non paperom".

"EU je jasna i glasna kada se govori o evropskoj viziji Zapadnog Balkana potpisanoj još u Solunu. Ratna i etnonacionalna retorika nikome ne pomažu, nadam se da će svi skupiti snage i želje da idu naprijed i da rade zajedno za bolje, sigurnije i dostojanstvenije živote svih. Takav 'non paper' ovdje nikada neće zaživjeti niti će biti predmet razmatranja po bilo kojoj instanci", zaključila je u razgovoru za Klix.ba Irena Joveva.