CIK ih sankcionisao
42

Isticanje "Za dom spremni" koštao HSP BiH 30.000 KM kazne, najavili "osvetu" petokraci

M. G.
Foto: FTV
Foto: FTV
Hrvatska stranka prava BiH održala je danas konferenciju za medije u Mostaru i oštro odgovorila na kaznu od 30.000 KM koju im je dodijelio CIK BiH.

Kazna je, prema objašnjenju kako kažu, izrečena zbog "isticanja legalne insignije HOS-a" s pozdravom "Za dom spremni", što je CIK ocijenio kao govor mržnje.

U HSP-u BiH su ovakav potez prokomentirali kao napad na osnovna prava hrvatskog naroda, tvrdeći da nema zakona koji zabranjuje korištenje tog pozdrava. Kako kažu, odluka je donesena "isključivo iz mržnje prema hrvatskom narodu".

U HSP-u BiH nisu štedjeli riječi na račun pojedinih članova CIK-a, optužujući ih da "u svojim obrazloženjima izjednačavaju period Domovinskog rata s Drugim svjetskim ratom".

Poručili su da CIK-ovi članovi nisu tu da tumače historiju, već da provode zakone države. Kako kažu, pozdrav "Za dom spremni" i grb HOS-a su potpuno legalni, a odluku o zabrani mogao bi donijeti jedino Parlament BiH, što do sada nije učinjeno.

Osim toga, iz HSP-a su najavili da će ubuduće podnositi prijave za govor mržnje za svako javno isticanje petokrake i drugih simbola "propalog komunističkog režima". "Ako će oni nas kažnjavati, mi ćemo odgovoriti istom mjerom. Nećemo dopuštati da se prošlost interpretira kako kome odgovara", poručili su.

Za kraj, jasno su stavili do znanja da, kako kažu, "neće dozvoliti da hrvatskom narodu historiju pišu pojedinci u CIK-u BiH čija je ideologija poražena još devedesetih godina".