Hoće li ispoštivati
40

Ističe rok da entitetske vlade izvrše odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini u Varešu i na Jahorini

D. Be.
Odluke o prenamjeni zemljišta u Varešu i prodaja na Jahorini su stavljene van snage
Odluke o prenamjeni zemljišta u Varešu i prodaja na Jahorini su stavljene van snage
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 11. jula ove godine stavio van snage odluke o prodaji državne imovine u Varešu i na Jahorini i dao rok entitetskim vladama da za najkasnije tri mjeseca obavijeste Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke.

To znači da će uskoro, 11. oktobra, Vlada FBiH i Vlada RS-a trebati da informišu šta su poduzeli odnosno da li su stavili van snage odluke o prenamjerni šumskog zemljišta (Vareš) i prodaju državne imovine (Jahorina).

Prema odluci Ustavnog suda BiH, zabranjena je prodaja državne šume u Varešu, koju je krčila britanska firma Adriatic Metals, po apelaciji predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića.

Također, van snage je stavljena odluka vlasti u manjem bh. entitetu Republika Srpska o prodaji državne imovine na Jahorini, po apelaciji 13 zastupnika Predstavničkog doma PS BiH.

Vladama entiteta FBiH i RS-a naloženo je da u roku od tri mjeseca obavijeste Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke.

Neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH odnosno sprečavanje da se takva odluka izvrši ili da se na drugi način onemogućava njeno izvršenje predviđeno je kao krivično djelo. Dakle, to je posao kojim bi se morali baviti državni tužitelji jer u suprotnom dopušta se urušavanje države i njenih institucija.

Rješenje koje Ustavni sud BiH donese u pogledu neizvršavanja odluka se dostavlja tužilaštvu na daljnje postupanje da bi se u konačnici osiguralo izvršenje odluke Ustavnog suda.

Ukoliko entitetske vlade u zadatom roku, do 11. jula, ne obavijeste Ustavni sud Bosne i Hercegovine da su poduzeli sve mjere i izvršili odluku u dva predmeta o zaštiti državne imovine, time bi se odmah morali pozabaviti Tužilaštvo BiH.

U suprotnom, ako državno tužilaštvo ostane tromo i nijemo na neizvršavanje ovih odluka, to će samo otvoriti vrata za krčenje i rasprodaju državne imovine koja je zakonski pod zabranom raspolaganja.

Podsjetimo se šta je Ustavni sud BiH odlučio:

"U obje odluke Ustavni sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje predstavlja državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja, kako je to Ustavni sud utvrdio u svojim ranijim odlukama koje se odnose na isto pitanje. Stoga je zaključeno da Vlada FBiH i Vlada RS nisu bile nadležne da svojim odlukama na bilo koji način raspolažu navedenom državnom imovinom. Ustavni sud podsjeća da je Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine propisano da privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom „ostaje na snazi do stupanja na snagu zakona na državnom nivou kojim se uređuju prava vlasništva i upravljanja državnom imovinom, a koji bi usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, odnosno sve dok visoki predstavnik drukčije ne odluči“. Sličnu odredbu sadrže i zakoni o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Činjenica da Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije donijela zakon kojim će regulirati pravo vlasništva i upravljanja državnom imovinom ne može biti opravdanje entitetskim vladama da neovlašteno raspolažu tom imovinom", stoji u dijelu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.