Razjasnili sporne tvrdnje
146

Iz OHR-a za Klix.ba pojasnili Schmidtovu izjavu o Mladiću i Izetbegoviću: Alija je spasio živote

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U odgovoru za Klix.ba Ured visokog predstavnika (OHR) pojasnio je stav visokog predstavnika Christiana Schmidta, nakon što su njegove izjave, date tokom gostovanja na Face TV proteklog vikenda izazvale kontroverze.

Schmidt je u svojoj izjavi naizgled stavio u istu ravan osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, Aliju Izetbegovića, što je izazvalo brojne reakcije.

Iz OHR-a navode da je kritika visokog predstavnika na račun udžbenika historije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj u potpunosti opravdana. U pomenutom udžbeniku, u lekciji pod nazivom "Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat", Alija Izetbegović je prikazan na način koji Schmidt smatra spornim.

"Ratko Mladić je osuđeni ratni zločinac i odgovoran za genocid u Srebrenici. Alija Izetbegović, s druge strane, bio je ključna ličnost u postizanju mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je svojim djelovanjem spasio mnoge živote", navode iz OHR-a.

OHR je oštro odbacio tvrdnje da je Schmidt namjerno izjednačio Izetbegovića s Mladićem, nazvavši ih "zlonamjernim i pogrešnim". Ured naglašava da su ove tvrdnje potpuno neutemeljene te da se protive cilju koji Schmidt želi postići u saradnji s domaćim institucijama. Schmidtov cilj je da se pristrasni dijelovi školskih udžbenika uklone, čime bi se spriječile daljnje podjele među učenicima različitih etničkih zajednica, kako je navedeno i u nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, visoki predstavnik je tokom intervjua na Face TV, govoreći o obrazovanju i udžbenicima historije u BiH, između ostalog rekao: "Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, to je neprihvatljivo. Zašto stavljate te slike? Dajte ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke".